Актуализация на Плана за управление на Рила

12004081_1656763061202891_4818694893819590749_nПланът за управление на Национален парк „Рила“ за 2015-2024 г. ще бъде основният законов инструмент за управление на парка през следващия 10-годишен период. Тези две седмици са ключови по отношение на гражданското участие, защото в този период всеки може да споделите своето мнение или да даде предложение за бъдещето на Национален парк Рила. Това може да направите тази сряда на организираното от коалиция „За да остане природа“ обществена дискусия на плана за управление на Рила (повече от ФБ страницата на събитието) или на официалното обсъждане, организирано от изпълнителя на проекта ДЗЗД „Рила Консултанти“ следващата сряда, 23-ти септември.

За разлика от предишния план за периода 2001-2010 г, новият проект за плана е част от по-голям проект, който включва още изготвяне на План за управление на резерват „Риломанастирска гора“ и разработване на ГИС приложение към системата за наблюдение на биоразнообразието в парка. Планът се изработва за изключително кратък срок от едва няколко месеца. Въпреки че договорът за изработката на плана за Управление на Рила беше подписан едва в края на миналата година (октомври 2014 г.), планът трябва да е готов и предаден в края на този месец (30 септември).

Това лято в Благоевград бяха проведени работните срещи по проекта за план, като наши експерти и доброволци присъстваха на повечето от тези. Повече информация за учредителното събрание на Обществен консултативен съвет (ОКС) към дирекцията на нацоионален парк „Рила“ в края на май може да откриете тук. Може да проследите коментари от работните срещи за режимите на управление в блога на Прозрачни планини или във Фейсбук страницата на Прозрачни планини от срещата от началото на август пак във връзка с режимите. На този етап от разработването на плана експерти вече изразиха опасение, че предложението за нов план за управление на Национален парк Рила е със значително отслабени режими във всички зони и дава сериозни възможности за ново строителство и дърводобив в парка.

Стойност:  Стойността на поръчката е малко над 4,3 млн. лева, осигурявани от оперативна програма „Околна среда“. 

Кой пише актуализацията на плана? Планът се изготвя от  ДЗЗД “РИЛА КОНСУЛТАНТИ”, което е консорциум, създаден конкретно за изпълнение на дейностите по проекта за актуализацияКонсорциумът включва “Портфолио Проджект Мениджмънт” ООД, ИБЕИ (Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания) при БАН, “Еко Логистика” ЕООД, “Родон” ЕООД и “Янки” ЕООДс цел изпълнение на дейностите по проекта за актуализация. 

Старият план: Периодът за действие на предишния план е 2001-2010 г., като той продължава да е в сила до приемането на актуализация на плана. Старият план изисква сериозна работа по актуализация, тъй като е изготвен преди много години. В същото време нормите и режимите в този план до голяма степен са свършили работа, защото според изследванията повечето видове и местообитания в Рила са в добро състояние.

Забавянето: Разработването на новия план се забави съществено след като обществената поръчка за актуализация на плана беше спряна от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) през октомври 2013 г. Самата поръчка пък беше обявена през лятото на 2013 г. Тогава КЗК реши за незаконосъобразно изискването към участниците да доказват оборот от сходни с предмета на поръчката услуги за 2010-2012 г. в размер на 4,3 млн. лв.

Защо Плановете са важни? Може да си припомните защо тук.

Може да се запознаете с проекта на Плана за управление на НП Рила тук.

Един коментар

 • Svetoslav Marinov Severy

  Blagodarq Vi Yvazhaemi .
  Zainteresovan sum za prirodosuobrazniqt nachin na podruzhka , da bude spazvan v imeto na razvitieto i vuzstanovqvaneto na Prirodata .
  Blagodaren sum , na vsichki , koito gledat kum tozi proekt sus Obich , Liybov i razbirane na nyzhdite na Prirodata , kakto i prirodosuobraznoto exploatirane i podruzhka na suorazheniq za ylesnqvane i ydobstvo, koito veche sushtestvyvat.

  Surdechno vqrvam , che vsichko se razviva vse po-dobre i vse po-burzo .

  Blagodarq Vi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *