Вашият глас за Пирин е важен!

finalA

Първият проект на Прозрачни планини с мотото „Вашият глас за Пирин е важен“ в Ятото е вече факт. Припомняме, че Ятото е сравнително нова социална мрежа, която дава възможност за финансиране и подкрепа на най-различни идеи и каузи – културни, социални, природозащитни и др. Как работи Ятото?  Всеки петък на живо в предаване по столично радио Ятото раздава общо 5 000 лв, като 1000 лв. отиват за 2 лични проекта, дават се още 2 награди по 1000 лв. за каузи и една награда по 1000 лв. Първият ни проект, с който се надяваме да привлечем възможно най-много съмишленици и поддръжници в Ятото, е За Пирин. Всеки от вас може да ни помогне като се регистрира в социалната мрежа и подкрепи проектите на Прозрачни планини и нашата прозрачно-планинска кауза.

Нашия проект „Вашият глас за Пирин е важен“ можете да намерите ТУК!

С условията за участие може да за запознаете в детайли тук.

Защо Пирин?

Пирин безспорно е една от най-впечатляващите и красиви планини в България. Малко хора знаят, че сега се решава съдбата на тази планинска територия за следващите поне 10 години. Защо? В момента  се изготвя нов План за управление на Пирин. Това е изключително важен документ, който определя какво може и какво не може да се случва на територията на парка.

Вече има изготвен проект за план! Това означава, че сме почти на финалната права преди неговото одобрение и влизане в сила за идните 10 години.

Той предвижда изсичане на 2900 хектара гори, от които 2000 вековни, 333 км нови ски писти, от които 200 в гори, 4 пъти увеличение на зоната за туризъм вкл. писти и съоръжения спрямо сегашната територия и 28 пъти нарастване на дърводобива. Това са само част от  предлаганите промени, които могат да окажат сериозно негативно въздействие върху изключително деликатната Пиринска екосистема.

Планът трябва да бъде приет прз август. Обществено обсъждане има планирано само едно в Банско. Фирмата, която изготвя плана не иска и да чуе за нашите предложения.

Ако бъде приет в този вид проектът за план за управление, планината ще промени тотално облика си. Затова имаме нужда от вас. Всеки заинтересован трябва да има право на глас. Пирин планина е на всички, не само на инвестиротите, които не оставят дори малка част от печалбите си за местното население.

Помогнете ни да защитим Пирин и да го опазим в сегашния му вид и за бъдещите поколения, като подкрепите проекта ни за провеждане на засилена информационна кампания по проблемите с готвения в момента план и направим алтернативно обществено обсъждане в София.

Повече информация за Пирин и Прозрачни планини можете да видите във видеото:

Какво сме свършили до момента:

  1. Присъствахме на целия процес на изготвяне на проект за План за управление
  2. Изготвихме експертни предложения с участието на местни жители, доброволци и експерти
  3. Винаги комуникираме всички наши предложения прозрачно и в широк кръг

Вижте ги тук: http://prozrachniplanini.org/discussion/view/8/114

3 comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *