Влахинска река – 10г. по-късно

Разказ за убиването на една река и последиците от това.

река Буйновска

Река Влахинска – голяма и пълноводна, извираща чак от връх Вихрен. Мощна, привличала някога туристи и каякари. 10 години по-рано: всичко е естествено и спокойно, както винаги си е било. Реката е пълна с живот – пъстърви, мрени, раци и видри.
Изведнъж идват те – хората с багерите. След техния зловещ поход остава смразяваща гледка: няма я бистрата вода, няма го чуруликането на птиците, гоненето на рибите и любовния танц на раците. Има бетон, хоросан, желязо­­­­, камари с камъни в реката – стотици метри надолу по течението. Останали са плодовете на човешката алчност, на човешкия стремеж за притежание. Разрушена е природната хармония, която храни телата и душите ни. Всичко става за броени дни и месеци. Без да им мигне окото. Внушителни бетонни канали заместват дърветата по склона. Надолу след стената не остава нищо. Само една струйка вода през най-пълноводните месеци.

мВЕЦ, река ВлахинскаТова се случва под махалата Влахи.
Това е историята и на над 220 други малки и големи планински реки в Стара Планина, Родопите, Рила, Пирин, Западните гранични планини (виж карта на построените мВЕЦ http://dams.reki.bg/Dams/Map). До 2009-та година почти не остава река в тези планини, която да не е застроена с мВЕЦ (виж засегнатите от мВЕЦ реки http://gis.wwf.bg/rivers/).

мВЕЦ, Буйновска река

Има ли край човешката алчност? Няма, освен ако ние не сложим границата. Неуспешен опит за ограничаване на вредното въздействие от строежите на мВЕЦ е законовата разпоредба, която повелява изпускането на 1/10 от водния поток. Но и тази една десета не е достатъчна за захранване на речния живот, не е достатъчна да се възстанови реката от тежките последици от работата на една мВЕЦ. В тази една десета се опитват да оцелеят всички малки, но многобройни, водни обитатели. Загиват цели популации от речни раци, изчезват ценни и красиви видове риби.

мВЕЦ, река Янколица

Няма ги вече пъстървите, мрените, няма ги видрите. Нашите деца няма и да подозират, че някога ги е имало… На всичкото отгоре повечето мВЕЦ открадват и тази 1/10 от водата и не оставят в реката нищо освен голи камъни и пустиня през по-голямата част от годината. И най-големият потрес е, че досега всичко това става с позволението и разрешението на Министерството на околната среда и водите и неговите дирекции по места! Понякога мълчаливото позволение и разрешение.

Сега, през 2015 – 2016 г. обаче, се приемат нови 5 годишни планове за управление на реките (наричат се планове за управление на речните басейни), които могат да задължат собтсвениците на мВЕЦ да променят отношението си към живота – отношението си към реките.

Според вас трябва ли МОСВ да принуди собствениците на малки ВЕЦ да пускат повече вода – например 1/2 или 2/3 от водата в реката да остава в нея – даже това да означава намаляване на приходите или пък за някои централи тяхното затваряне?

Информацията е почерпена одискусията за реките тук.mVEC-04-04

мВЕЦ, Чаирска река

4 comments

 • наталия

  Как един ще решава бъдещето на всички ни!? Реките са на всички. Той утре няма да е на тази длъжност а на почивка и моите деца ще дишат тоз въздух и берат последствията от мимолетната му глупост и продажност. Но това са общи ресурси. Кой контролира? Никой не може да позволи убиването им!!! Да няма тогава такива длъжностни лица! Просто да няма. 100 – „те“ че и заплата им даваме! Да няма народни“ представители щото не представят народа и министри и т.н. Без тях първо. После ще видим с какво. Но така става обратен ефект

 • Юлия Стоева

  Да, трябва/задължително е МОСВ да принуди собствениците на малки ВЕЦ да пускат повече вода – например поне 2/3 от водата в реката да остава в нея.
  Природата и съхраняването й е по-важно от всяка икономическа полза

 • М. Резнякова

  Да, трябва, природата е най-важна! Задължително е МОСВ да принуди собствениците на малки ВЕЦ да пускат повече вода – например поне 2/3 от водата в реката да остава в нея.

 • God

  Имайки предвид, че почти всички мВЕЦ са на депутати (основно от БСП) МОСВ никога няма да им откаже каквото и да било. Еколозите ако си получат рушвета сами ще отидат да леят бетон в реката. С държавна грижа нашата природа е обречена на загиване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *