„Всяка капка живот” – Провокативна инсталация по случай световния ден на водата

Автор: Димитър Манев

Автор: Димитър Манев

„Прозрачни планини”, Българско каяк общество и WWF България имат удоволствието да ви поканят да отбележим заедно световния ден на водата с провокативна артистична акция в градинката пред Народния театър „Иван Вазов” в неделя, 22 март от 11:00 ч. Целта на инсталацията е да привлече вниманието на обществеността към факта, че водата е безценна за нашия живот и отговорността да я съхраним е наша.

Акцията ще се състои от няколко отделни модула. Всеки от тях ще провокира усещания и размисли за водата у участниците по различен начин. Желанието на организаторите е всеки участник, минавайки през инсталацията, да може да преживее както позитивните емоции от едно красиво място с течаща вода, така и негативните усещания от това да бъдеш част от място, което вече е унищожено. Разбира се, в края на това преживяване добре подбрана и представена информация ще покаже на участниците, че съхранението на водата за всякакви нужди на обществото е възможно. Как може да се случи това, можете да научите само в края на артистичната инсталация „Всяка капка живот” в неделя, 22 март от 11:00 до 18:00 ч.

Важно е да отбележим, че акцията „Всяка капка живот” е продължение на работната среща между Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Басейновите дирекции и неправителствени организации (НПО) с екологична насоченост на тема актуализацията на Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) в България, която се проведе през февруари 2015 г. По време на срещата бяха обсъдени и предложени конкретни мерки за устойчивото управление на реките в България и бе поставено началото на съвместната работа на басейновите дирекции и НПО в тази посока.

В помощ на експертите и институциите, които работят за опазването на важните за хората места по поречието на реките „Прозрачни планини” стартират кампанията „Там, на реката”, която набира предложения за места за отдих и спорт по поречието на реките в югозападна България. Повече за кампнаията и как можете да се включите можете да научите на страницата на „Прозрачни планини” (http://blog.prozrachniplanini.org/).

Световният ден на водата се отбелязва ежегодно на 22 март от обявавянето му за пръв път през 1993 г. от ООН. Това е денят, в който почитаме водата. Това е денят, в който се опитваме да променим нещо малко в нашия живот, така че да помогнем на хората по света, които имат ежедневни проблеми свързани с липсата на вода. Това е денят, в който се подготвяме за бъдещето и се учим да ползваме най-ценния природен ресурс устойчиво.

През 2015 г. ООН се фокусира на темата „Водата и устойчивото развитие”. Става въпрос за това как водата се свързва с всяка сфера на нашия живот – здраве, природа, градска среда, индустрия, енергия, храна и равенство. Повече за световния ден на водата можете да научите на станицата на ООН (http://www.unwater.org/worldwaterday).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *