Гората на Apple

Снимка: Антон Дончев

Снимка: Антон Дончев

Обикновено Apple инвестира в технологични компании и нови центрове за данни. От скоро, обаче, компанията започна да инвестира сериозно в една не толкова присъща за една високо-технологична фирма дейност – залесяване и опазване на горите. В началото на 2015 година компанията закупи над 14 000 хектара гора в щатите Мейн и Северна Каролина. Това стана в партньорство с една от най-големите американски природозащитни организациии Conservation Fund (Фонд за опазване на природата).

Защо Apple инвестира в дървета?

Отговорът на този въпрос дава Лиза Джаксън, вице-президент на команията, която ръководи екологичната политика на Аpple. „Фирмата използва огромно количество хартия за опаковките на продуктите ни и затова исках да намеря по-устойчив източник на дървесина, като по този начин компанията помогне за опазването на тези ресурс”, споделя Джаксън. От Apple не разкриват точния размер на хартията, която използват, но според изчисленията на екологичния отдел дървесината, която двете гори произвеждат, се равнява само на половината от естествени влакна, които са използвани за опаковките на различните продукти – iPhone, IPAD, Ipod, Mac и Apple TV през 2014 г.

Компанията не инвестира в гората само за покриване на собствените си нужди. Чрез този уникален модел на партньорство ежду Apple и прородозащитния фонд се помага за спасяването на тези две големи горски територии, които иначе рискуват да бъдат раделени на по-малки части и продадени на различни инвеститори.

Преди около 15 години, когато пазарът на дървесина стана глобален, големите американски горски компании започнаха да продават огромни парцели земя. „Около 36 млн. хектара земя бяха продадени за изключително кратко време“, казва Лорънс Зелцет, изпълнителен директор и президент на Conservation Fund (Фонда за опазване на природата). „Това беше най-голямата продажба на частни земи в историята на Съединените щати.“

Част от продадените земи и гори отидоха директно при инвеститори, които сега започват да препродават горските територии на малки части. „Всеки път, когато тези земи се препродават, те се раздробяват на още по-малки парцели“, казва Зелцер. „Това фрагментиране води до намаляване на екологичната и икономическа стойност на гората и води до използването на гората за предимни търговски цели. Тази ситуация представлява най-голямото предизвикателство пред опазването на природата и гората в САЩ днес.”

Ето защо Apple  реши да финансира Фондът за опазване на природата при закупуването на две огромни горски площ. Неправителствената организация ще получи сервитутните права,  които трябва да гарантират, че земята ще се управлява по устойчив начин с подкрепата на местните власти и други организации с идеална цел. „Apple можеха просто да закупят повече хартия от други устойчиво управлявани гори, но те искаха да имат по-голямо въздействие.Има изобилие от устойчиво управлявани гори, но най-голямата заплаха от прородозащитна гледна е да се спре загубата на тези непокътнати гори”, коментира още Залцер. Така че по този начин за Apple не само решава проблема си с нуждата от влакна за изработката на по-природосъобразни опаковки за продуктите им, но и направи нещо изключително положително за опазване на горите. Горите ще се управляват от местни компании, които продават на различни клиенти, което означава, че не само Apple ще се възползва от устойчиво добитата дървесина.

Apple Inc. е един от най-известните световни производители на  компютри, лаптопи, софтуер и хардуер. Освен компютърна техника компанията произвежда още  преносими дигитални плеъри и дигитална музика.

Източник: http://www.fastcoexist.com/3045173/why-apple-bought-36000-acres-of-forest

Превод: Нели Найденова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *