Граждани в гората – или среща на институции и граждани

10400021_1707856429426887_3141549242292702040_n

На 22 март в София проведохме дискусия за гражданското участие в управлението и контрола на горите в България – „Граждани в гората“.

Срещата беше организирана във връзка с приемането на Наредбата за инвентаризация и планиране в горските територии и с оглед на предстоящото изготвяне на Областните планове за развитие на горските територии (ОПРГТ).

Представители на институциите (Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите) да представят на гражданите как те могат да вземат участие в планирането на дейностите в горите и техния последващ контрол.

Ние от Прозрачни планини ви разказахме по какъв начин това, което правим, улеснява гражданското участие, а инж. Александър Дунчев от WWF България ще ви разкаже една истинска история за спасяването на гората от незаконна сеч.

Дискусията беше предавана на живо в канала на инициативата „Прозрачни планини“, където всеки желаещ можеше да участва на живо. 

Запис от цялата среща може да изгледате тук:

 

Започнахме срещата с презентация на Ценко Ценков, директор дирекция „Гори и лесовъдски дейности“ в Изпълнителна агенция по горите. Той представи новостите в дейността на ИАГ от последните няколко години. Презентацията може да видите тук:

Новите регламенти в планиране и стопанисване на горскостопанските дейности в горските територии from Prozrachni Planini

Следващия презентатор беше Димитър Баталов, директор дирекция „Опазване на горите“, който представи системата за електронен контрол при стопанисване на горските територии – електронния превозен билет за транспортиране на дървесина, мобилно приложение за горски инспектори, публичен достъп за проверка на билети.

 

Александър Дунчев, експерт Гори във WWF България разказа как може всеки един да от нас да се провери дали една сеч е законна, какви са стъпките, които трябва да предприемем, ако имам съмнения за сеч и най-вече как една „законна“ сеч се оказва незаконна.

И накрая Зорница Стратиева ни разказа за постигнатото от Прозрачни планини в последните години:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *