Граждани и институции за Пирин

P1020605

снимка от срещата вчера в Betahaus. сн. Aндей Ралев

Екипът на Прозрачни планини събра в понеделник вечер (24 ноември) широк кръг от заинтересовани страни в дискусия за бъдещето на Национален парк „Пирин”. На събитието присъстваха представители на  държавните институции – екоминистерството, Изпълнителните агенции по околна среда и горите, преставители на национален парк Рила. Участие в срещата взеха и хора от неправителствените организации, алтернативния туризъм и не на последно място граждани с позиция и мнение относно бъдещето на планината.

Централна тема на дискусията бе бъдещето на Национален парк „Пирин” и възможностите и необходимостта от по-широко участие и по-голяма активност на всички заинтересовани страни при актуализацията на Плана за управление. Наши експерти представиха платформата на Прозрачни планини, където в момента тече дискусия върху въпросния план. Там всеки може да сподели своето мнение и препоръки по различни актуални въпроси и казуси. По време на срещата представихме накратко резултатите от нашата анкета  относно важни теми, които ще се разглеждат при актуализацията на Плана за управление на Национален парк „Пирин”. Запитването бе проведено при наши посещения по места през лято, като в нея се включиха хора от общините Кресна, Сандански, Гоце Делчев, Разлог и Банско.

Представители на инициативата ще вземат участие и в  семинар със заинтересувани страни за представяне и обсъждане на проекта за Плана за управление този четвъртък, 27-ми ноември в Пирин Голф енд Кънтри клуб.

Участници в дискусията изявиха скептицизъм по отношение на възможността  на отделни граждани да окажат влияние върху процеса на вземане на решения при промените на новия план за управление. Стана ясно още, че има нужда от повече публични дебати по темата, които да запознаят обществеността със случващото се в природните ни територии и възможностите за ефективно и смислено гражданско участие.

По време на дискусията наши експерти споделиха и позицията ни по конкретни казуси върху които работим, но често се пренебрегват при изготвянето на важни документи. Един от тях бе животновъдсвото и промяната на облика на планините в резултат от изместването на традиционни животински видовете, които през последните стотици години са били неизменна част от историята на планината, а именно козите. В  момента в Пирин и другите национални паркове се забранява достъпът на тези животни, а всъщност те винаги са били част от традиционното животновъдство  и поминък в тези райони.

сн. Д. Беров

сн. Д. Беров

 

Засегнат бе и казуса за зимните ски преходи и свободните ски в планините. Тези планинарски дейности се практикуват от 30-те години на миналия век.  Въпреки това те не са ясно регламентрианина територията на националните ни паркове. Поради нарастващия интерес към зимните ски преходи и свободното практикуване на ски и сноуборд, както и от гледна точка на безопасността на посетителите на планината смятаме, че този казус трябва да се включи в бъдещия план, като се реши по начин, който е приемлив и за търсачите на по-екстремни занимания, но в същото време не въздейства негативно на природата в  парка.

В последвалите дискусии по прироритетните за нас теми  – защитени планински територии, гори и води – експертите на Прозачни планини и представителите на държавните институции и граждани имаха възможност в неофициална обстановка да обсъдят основните проблеми и да набележат конкретни мерки за решаването им. По темата за природните и националните паркове в най-виските ни планини наши експерти и представители на екоминистерството се обединихи около нуждатата от по-добра охрана и повече охранители в защитените територии.

Един коментар

  • Димитър Василев

    Ако ще думаме за традициите в животновъдството, то нека не забравяме, че в нашите високи планини никога не е имало пасящ едър рогат добитък. Навремето едрият рогат добитък за нас е бил биволът, а него никога не са го качвали във високата планина. Говедата, който пашуват сега в планината, нагазват в езерата, отпред пият, отзад отделят фекалии направо в езерата, копитата им причиняват ерозия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *