Какво сътвориха Прозрачни планини през 2014 г.?

Рилски езера

Рилски езера

По традиция края на всяка една година е време за равносметки и дълги новогодишни списъци с цели  за следващата. И ние решихме да направим кратък обзор на отминалата вече  2014 година. За Прозрачни планини тя беше предизвикателна, динамична,  различна и разбира се много планинска. Следващата 2015 година се очертава да бъде даже още по-интересна и вълнуваща. 2014 г. бе годината, в която Прозрачни планини се разрастнаха, поузряха и въвлякоха много нови хора в каузите си. Беше трудно, но останахме позитивни и се опитахме да ви информираме за най-важните планински, горски и водни теми през нашата призма.

По-близо

Това, което за нас беше ключово през изминалата година бе да намерим най-подходящите инструменти, с които да достигнем до вас. Искахме да ви ангажираме да се включите възможно най-активно с мнения и предложенич. И това стана – през септември стартира Платфомата на прозрачни планини. Това е мястото, където всеки може да се запознае в детайли с важните за нас (а надяваме се и за вас) природозащитни казуси и да се включи в дсикусиите със своите идеи и препоръки за по-добро управление на природните ресурси.

Освен срещите онлайн, заложихме и на срещите на живо. Активно работихме и обменяхме опит, знания и умения с нашите доброволци, които са главната движеща сила на Прозрачни планини. През цялта година организирахме дискусии и дебати по различни теми – от ските в планините до Плана за управление на Пирин.  Организирахме работна среща с експерти лесовъди от страната, където набелязахме основните слабостите при стопанисването на горите и заедно потърсихме решения за подобряване на управлението на горите в бъдеще.

Очи в очи

Срещите с експерти и професионалисти са важни, но за нас не по-малко важни са срещите и предложенията на местните хора, които са пряко засегнати от доброто или лоши управление на ресурсите. Целта, която ни води от началото на инициативата Прозрачни планини, е заедно с местните общности да трупаме и споделяме познания, умения и мотивация във връзка с управлението на планинските ресурси, за да опазим нашата природа.   Имено затова през изминалото лято прекарахме и няколко седмици „на терен“. Запознахме се с хора от приоритетния за  нас Югозападен регион. Бяхме на площада в градове , където попитахме и приехме предложения за устойчиво управление на защитени природни територии, водите и горите в района. Някои от хората в района все още отделят част от времето си и ни помагат в работата ни.

По време на обиколките се допитахме до жители на Кресна, Сандански, Гоце Делчев, Разлог и Банско за важни теми, свързани с актуализацията на Плана за управление на национален парк Пирин. По време на лятната ни обиколка попитахме местните и за основните проблеми в горите, попадащи в обхвата на националния парк. В края на лятото се срещнахме с хората в Родопите и се запознахме и с техните проблеми и предложения за решаването им. Резултатите от тези срещи и дискусии обобщихме за вас в анкети, които ни помогнаха да отсеем важните за вас теми и въпроси.

Националният лагер

Едно от най-вълнуващите доброволчески събития пък беше лагера на Прозрачни планини.  Лагерът събра доброволци от цялта страната – Русе, Велико Търново, Сандански, с които иначе трудно се засичаме на доброволческите ни срещи в София.

Пирински вълнения

От лагера се роди идеята за кампанията ни „За Пирин“. Идеята зад тази кампания бе да намерим повече съмишленици, които да се включат със свои предложения по важни казуси при писането на проекта за План за управление на Пирин, от който зависи съдбата на защитената територия през следващите 10 години. Постарахме се да следим и да ви информираме за всяка стъпка и предложение около изготвяния в момента проект за План за упраление на Пирин. За нас е изключително важно това да става „на светло“- достъпно за повече хора и с активното участие на заинтересованите страни.

Коледно-новогодишни подаръци                           

Събрахме 7500 подписа онлайн и в наша подписка за опазване на българсите гори. Тях ще внесем в земеделското министерство следващата година. С ваша помощ ще настояваме пред министерството и експерти за по-устойчиво управление и грижа за гората. Смятаме, че нашите искания ще гарантират опазване на старите и вековни гори, каквито за съжаление почти не са останали в Европа (и България).

Какво ни предстои?             

През следващата 2015 г. предстои изготвянето на три много важни плана за управление на паркове – Рила и Пирин и този на природен парк Витоша. Предстои иприемането на важната за устойчивото управление на гортите Наредба за инвентаризация и планиране в горските територии. Не на последно място ще работим за създаването на едни по-добри Планове за управление на речните басейни, което да гарантира правилното ползване на този безценен ресурс – водите и реките.

Заедно

Благодарим ви, че бяхте с нас през изминалата година. Ще се радваме заедно  да сбъдваме всички смели планове за природата в родината ни!

Екипът на Прозрачни плнанини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *