Кино, лекции и чудовища за седмицата на гората

Sofia Monsters

Sofia Monsters

Ние от „Прозрачни планини” ви каним да отбележим заедно 90 годишнината на седмицата на гората. Седмицата на гората се провежда в България всяка година в началото на месец април.

На 6 април, от 19:30 ч. в Дом на киното ви каним на специална прожекция на най-новата документална творба на Вим Вендерс и Салгадо-син, посветена на легендарния фотограф Себастиао Салгадо – „Солта на земята”. Непосредствено преди началото на филма ще имате възможност да чуете Момчил Панайотов, преподавател катедра Дендрология в ЛТУ и Зорница Стратиева от инициативата „Прозрачни планини”, които ще ви разкажат защо трябва да се опазват вековните гори и как всеки гражданин може да има глас в управлението на горите в България. След края на прожекцията ще можете да задавате вашите въпроси.

Прожекцията е част от кампанията за опазване на горите „Не ни безпокойте!” на София филм фест в партньорство с „Прозрачни планини” и WWF България.

В допълнение на лекцията и филма, ви представяме първото от серията кратки видеа, с които целим кратко и разбираемо да обясним смисъла на едни от най-важните документи в горското законодателство. Целта ни е не само да обясним кой документ за какво служи, но и да покажем как практически неговото прилагане се отразява лично на всеки гражданин. Пример за това е как новата Наредба за инветаризацията на горите може да реши проблема с нерегламентираните и прекомерни сечи в България. Гледайте първото интервю с експерта по гори Живко Богданов на този линк или по-долу:

Едни от документите във фокуса на работа на „Прозрачни планини” са Областните планове за развитие на горските територии. Такива в България все още няма, но предстои те да бъдат изготвени и те ще определят какво е позволено и какво е забранено да се прави в горите на една област. Институциите отговорни за подготовката на нормативната база във връзка с тези планове работят по темата през послдните 3 години. Вече на два пъти Наредбата за инвентацизация на горите (документът, който ще регламентира изработката на Областните планове за развитие на горските територии) се прекроява в различни работни групи. Затова едно от Софийските чудовища (вижте приложената снимка) решиха да седнат на покрива на Министерстовото на земеделието и храните и да си поискат така чаканата наредба и планове. Защото важното е да опазим горите, възможно най-скоро!

За пръв път седмицата на гората е обявена през 1925 година от Министъра на народното просвещение съвместно с Министъра на земеделието и държавните имоти. Думите на проф. Янаки Моллов са исторически факт за откриването ѝ. В прочувствената си реч, пред първия випуск на лесовъдите, той заявява, че 1925 година ще остане в паметта на поколения българи и „ще бъде записана със златни букви в историята на развитието на българското горско дело, защото събития от такава капитална важност рядко се случват в историята на народите“. Повече за историята на седмицата на гората можете да научите от блога на „Прозрачни планини”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *