Лифтови неволи в медиите

Pirin_snimkaПо повод на зачестилите предавания и публикации в медиите (БНТ2, в-к Стандарт) с призиви за строеж на втори лифт над ски зоната Банско, бихме искали да припомним, че случващото се там е логичен резултат от неспазването на екологичното законодателство на страната и бездействието на отговорните институции по този казус. Опашките от недоволни клиенти на ски курорта се дължат преди всичко на системните нарушения, извършвани от община Банско и концесионера Юлен, които обаче все още остават несакционирани от екоминистерството.

Още през 2011 г. Министерство на околната среда и водите (МОСВ) доказа с геодезическо заснемане, че концесионерът ползва много по-голяма площ от договорената –  65 хектара. Тогава министър  е Нона Караджова, която твърди, че въпреки че тази площ не влиза в договора по концесия, там няма незаконно изградени съоръжения.

Няколко години по-късно през 2013 г. тогавашния екоминистър Искра Михайлова признава, че в ски зона Банско има редица незаконни писти и въжени линии. В списък на незаконните обекти влизат например е 1.7 километровата писта „Плато 1“. Тя не фигурира нито в концесионния договор, нито в устройствения план на ски зоната от 2001 г., нито в неговото частично изменение. За ски писти „Шилигарник – 2“ и „Стражите“, и за лифта „Железен мост – Платото“ екоминистерството не разполага с никакви съгласувателни документи по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, които са задължителни. И трите обекта не фигурират в първоначалния териториално устройствен план на ски зоната, послужил за основа на концесионния договор. Те са включени в изменението му от 2005 г., заменяйки други обекти в Териториално-устройствен план (ТУП). Действащият ски влек „паничка“ в местността „Чалин валог“ не фигурира никъде – нито в договора, нито в първоначалния ТУП, нито в спорната му актуализация от 2005 г. Министерството не разполага и с документи да е бил съгласуван. Освен тези обекти в ски зоната има няколко водохващания, които са в същата ситуация.

Припомняме още, че решението по Оценката за въздейстивието на околната среда ОВОС от 2000 г., с което екоминистерството одобрява устройствения план на зоната, е записано като задължително условие да не се разширява легловата база на община Банско. Далеч надвишаваща капацитета на съоръженията в курорта е и леговата база в Банско в момента. В стария план за управление на национален парк Пирин от 2004 г.  те са 7800 легла. По данни на новия план за управление леглата на община Банско са далеч над това, като в момента наброяват над 18 000 легла.

Сега нова междуведомствена работна група ще анализира проблемите, свързани с изпълнението на концесионния договор на Юлен, и ще предложи варианти за разрешаването им. Екипът ще включва представители на Министерския съвет, на екоминистерството, това на регионалното развитие, на финансите, на младежта и спорта, на образованието и науката, на икономиката, на туризма, ДНСК и Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Работната група има срок за анализ и план за действие до 15 февруари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *