Национално шествие за Пирин и защитените ни територии

На 18 март ще се проведе Национално шествие с надслов:

Да защитим защитените територии на България!

10496088_816320558405698_3337630330515520334_oШествието се организира от Коалиция „За да остане природа в България“ и ще се проведе в няколко български града:

Организаторите припомнят, че защитени територии като Пирин, Странджа, Витоша, Беласица са заплашени от изсичане на вековни гори, липсва адекватна охрана и средства за управлението им. А защитата на защитените територии май е само на хартия…

Ето какво още споделят организаторите:

Защо?

Природата ни никога не е била по-заплашена. Защитените територии са нашите национални и природни паркове, резервати, забележителности, а са защитени само на хартия.

 

 

Искат да вкарат сеч, строителство, лов и моторни шейни в националните паркове Пирин, Рила и Централен Балкан.

 

 

Вековните гори в природните паркове Българка, Беласица, Странджа, Рилски манастир, Сините камъни, Врачански Балкан безмилостно са изсичани, което ще унищожи десетки видове. Резерватите са оставени без охрана, а дирекциите на парковете – без пари. Институциите върнаха плановете за управление на парковете Беласица и Централен Балкан.

Едва 5,5% са защитените територии в България (при 16% за ЕС), но нови предложения, направени от нас, престояват в МОСВ вече 15 години.

Омръзна ни! Време е да променим всичко това!

Настояваме да се предприемат до края на 2015 следните мерки:

  1. Да се запазят всички вековни гори, да се забранят всякакви сечи в националните паркове, а ползването на дървесина от другите защитени територии и защитени зони от Натура 2000 да става само след горска сертификация.

  2. Да се забрани новото строителство в защитените територии, ако не е свързано с традиционно ползване на земеделски земи и гори. Да се забрани отдаването на нови територии в националните паркове на концесия.

  3. Да не се допуска лов в националните паркове. Да се премахнат ловните огради в останалите защитени територии.

  4. Да се увеличи държавната подкрепа за природозащита, да се удвои бюджета за защитени територии, да се назначи охрана на всички резервати и паркове.

  5. Да се запазят национаните паркове свободни от МПС, АТВ, моторни шейни, моторни летателни средства, освен при спасителни акции и охрана на парка.

Един коментар

  • Марин Стефанов Абанос

    Децата и природата са най-голямото ни богатство. И след като децата ни избягат на запад, поне природата да ни остане, за да има на какво да се радваме. Да опазим природата си от мафията и управниците ни!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *