Нов вид паразит тормози масивите с дървета на Витоша и в страната

goriУчени-специалисти алармират, че са установили нов вид паразит, който застрашава здравето на българските гори. Монополното алчниче (Avaritius minevii) е дребно безкрило, което вирее благодатно в условията на некадърни управленчески решения и корупционен климат. Среща се във всякакъв тип гори – иглолистни, широколистни и смесени, от морското равнище до горната граница на горите в планините. За появата му обикновено спомага наличието на бетонено-стоманени конструкции.

Род Avaritius отдавна е познат на таксономиците с многообразие от видове, сред които заслужават отбелязване Corruptio maxima, Bezhaberius governamenti и Zamenka zamenka. Монополното алчниче е нов за науката вид, но откритието му не радва учените: появата му вещае проблеми и опасности за природата.

Алчничето е строго териториално създание и ожесточено брани територията си от набези на себеподобните си. Във възрастна фаза обитава горите самó, а снесените след чифтосване с покровителствената власт ларви се загнездват в умовете на псевдожурналисти и депутати-лакеи, където съзряват до излюпването си.

Макар че е трудно уловимо и води почти невидим начин на живот, алчничето е способно да застраши сериозно заразените горски масиви. Сред симптомите на заболялата гора се нареждат изсичане до голо на големи площи, поява на багери и бетонобъркачки по склоновете на планината и изопачаване на фактите в общественото пространство.

Понастоящем данни за наличието на зловещия вредител са налице за планината на софиянци Витоша, където експертна проверка установи, че алчничето е в начална до средна фаза на развитие – възрастният екземпляр е установил територия и я брани яростно. Преходът към средна фаза се бележи с отстраняването на вещите лица от управлението на парк „Витоша“. По активните изяви на поразени представители на медии със спорна репутация и откровено глупавото поведение на депутатите съдим, че първото яйцеполагане на паразита е преминало успешно и ларвите вече чоплят и малкото останал ум в главите на горепосочените.

За овладяването на разпространението на паразита на Витоша, а и по другите български планини и гори е нужно единно гражданско присъствие, съобщават специалистите. Буболечето е упорит и подъл вредител, но все пак е уязвим от общественото мнение и активната гражданска позиция. Големите количества внимание, алармирането на обществеността и противопоставянето на ходовете на паразита с помощта на протести, шествия и подписки биха могли да навредят на развитието на ларвите и да принудят възрастният екземпляр да излезе на светло, където да бъде ликвидиран и българската гора да бъде спасена.

Ето защо учените и любителите на гората призовават: Да бъдем единни! Да хвърлим светлина по проблема! Да ангажираме общественото внимание! Нека заедно да спрем монополното алчниче, плъзнало из горите ни, преди да е станало късно!

Автор: Александър Маринов – Санчо

Един коментар

  • ники нейков

    Както казват горските: „гората се оправя с брадва, а дивечът с пушка“, за съжаление на всички нас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *