Нов проект в Ятото – Ако можеха да говорят…

Снимка: К. Вълчев

Снимка: К. Вълчев

Oт днес до другия четвъртък, 2-ри юли можете да подкрепите новия ни проект в Ятото – Ако можеха да говорят.

Ако можеха да говорят…щяха да извикат за помощ и да помолят само за едно – да не бъдат преследвани и обезпокоявани.

Дивите кози още от столетия са обитавали високите български планини Рила, Пирин, Родопите, Стара планина и Витоша.  Днес дивите кози в страната ни са около 2100-2500 индивида, но според експертите в планините ни могат безпроблемно да живеят около 20 000 животни! Вместо това дивата коза е вписана в Червената книга на България като „застрашен вид”. И основната причина за това е човекът и неговото въздействие! Въпреки че живеят основно в защитени територии, където ловът е изцяло забранен, бракониерството остава основна заплаха за дивите кози в България.

Преди повече от век дивите кози на Витоша изчезват, заради преследване от човека и загубата на местообитания. От 2002 г.  текат усилени действия по реинтродуцирането на дивите кози в Природен парк “Витоша” – изключително успешни, дори надминаващи първоначалните цели и очаквания! Към момента около 50  диви козиобитават южните витошки баири, размножават се, популацията нараства.

Но как да ги съхраним, когато в последните години тези, което трябва да ги пазим – ние хората, ги съсипваме?!

Законодателни промени подриват функциониращи до момента звена в администрацията на парковете; съкръщават се експертите, които самоотвержено защитават местообитанията на дивите кози и пазят старите гори които ни дават чиста вода и въздух. Биват премахнати хората, които работят за природата, а не за частните интереси!

Помогни ни да ЗАЩИТИМ защитените територии, като заведем граждански иск срещу безумните административни промени в ПП “Витоша”. Защото ние ще се борим да не допуснем да се „узаконят“ административни промени в ущърб на цялото общество.

Средствата ще отидат за държавни такси по делото и хонорар на юристите и експертите, които ще подготвят гражданския иск.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *