Обществено обсъждане за Пирин

А ти защо обичаш Пирин?

cover

Коалиция „За да остане природа в България“ организира обществено обсъждане на Плана за управление на Национален парк „Пирин“.

Срещата ще се проведе на 7 юли /вторник/ от 16:00 до 20:00 ч. в зала МАТИ-Д (пл. България 1, НДК) София.

Във връзка с приемането на Актуализиран план за управление на НП „Пирин“ 2014 – 2023 г. и текущите обществени консултации Коалиция „За да остане природа в България“ организира обществено обсъждане на проекто-плана в гр. София. Коалицията отправя покана към изпълнителя „Пролес Инженеринг“ ООД да представи изготвения от него документ на всички заинтересовани страни в столицата.

Резюме на плана можете да намерите тук, а цялостната документация – тук. Периодът, в който всеки гражданин може да подаде своето становище по плана, е от 23 юни до 24 юли. Обществено обсъждане в София има за цел да подпомогне гражданите да вземат участие.

До момента се предвиждаше общественото обсъждане на плана да се проведе еднократно на 24.07.2015 г. /петък/ от 10:00 ч. в гр. Банско. Според Коалиция „За да остане природа в България“ фактът, че обсъждането ще се състои в работен ден в необластен град, е пречка пред част от заинтересованите страни да вземат участие.

Национален парк „Пирин“ е природно богатство, което принадлежи на цяла България и е част от световното природно наследство под егидата на ЮНЕСКО. В тази връзка заинтересована страна са всички граждани на държавата, както и българите зад граница.

За нас е от изключителна важност да си сътрудничим с Вас в дейностите по опазване на Национален парк „Пирин“ и очакваме Вашето присъствие и участие в обществения диалог.

Дискусията ще бъде предавана на живо в youtube канала на инициативата „Прозрачни планини“, където всеки желаещ може да коментира.

В прикачения файл може да видите списък с поканени участници, а тук – програма. Всеки гражданин, който се вълнува от съдбата на Пирин и иска публично да заяви своята позиция, е добре дошъл. За целта е необходимо да се регистрирате предварително, като използвате тази форма. При желание да използвате мултимедия, за да представите своето становище, ще имате възможност да заявите това при регистрацията на място. 

Ако имате въпроси, можете да се свържете с организаторите на mpopova@balkani.org (Мирослава Попова). За повече информация сайтът на Коалиция „За да остане природа в България“.

POKANA_AOO_PIRIN_20150707_SOFIAПрограма на

Алтернативното обществено обсъждане:
7 юли (вторник)
16:00 – 16:15 Регистрация
16:15 – 16:35 Откриване
16:35 – 16:45 Представяне на целите и правилата на дискусията
16:45 – 17:15 Представяне на проекта за План за управление от изпълнителя Пролес Инженеринг (предстои потвърждение)
17:15 – 17:35 Коментари от Дирекция на Национален парк „Пирин” (възложител) и МОСВ
17:35 – 19:40 Дискусия
а) Процес на изработване на Плана и връзка с Плана от 2004 г.
б) Общо съдържание на Плана за управление на НП „Пирин” 2014 г.
в) Част 3. Норми, режими, условия и препоръки за осъществяване на дейностите
г) Част 4. Оперативни задачи и предписания за опазване и ползване
19:40 – 20:00 Обсъждане на следващи стъпки и закриване на обсъждането

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *