Онлайн излъчване на среща за плановете за управление на речните басейни

На 12 и 13 февруари (четвъртък и петък) 2015 г. от 10:00 ч. в Бета Хаус София ще се проведе работна среща между Басейновите дирекции и неправителствени организации с екологична насоченост на тема актуализацията на Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) в България. Форумът ще бъде открит от министъра на околната среда и водите г-жа Ивелина Василева.

Работната среща ще бъде излъчвана и двата дни на живо в youtube канала на Прозрачни планини.

Ако имате коментари или въпроси към участниците, имате възможност да ги зададете като коментар под тази статия или като коментар в youtube.

Видео запис от първия ден на срещата 12.02.2015 г.:

Видео запис от втория ден на срещата 13.02.2015 г.:

Фактът, че подобна среща за сътрудничество между институциите, отговорни за управлението на речните басейни, и НПО се организира за пръв път в България, дава надежда, че много от проблемите, свързани с реките, ще намерят своето решение в следващия период на изпълнение на ПУРБ.

С програмата на събитието може да се запознаете от този линк.

DSCF8859

сн. А. Ралев

Цели на работната среща

Целите на срещата са подобряване на взаимодействието между Басейновите дирекции и НПО и подпомагане постигането на общи подходи при разработването на ПУРБ.  Като организатори силно се надяваме да се постигне добра обратна връзка между заинтересованите страни относно формулирането на проблемите при управлението на водите и възможните решения.  Очакват също, че тези консултации с обществеността в рамките на актуализацията на ПУРБ ще способстват за планирането на адекватни мерки за подобряване състоянието на реките и за успешното им прилагане.

Плановете за управление на речните басейни 2010-2015 г.

„Прозрачни планини” напомнят, че през 2010 г. в Екологичните оценки на ПУРБ са заложени адекватни мерки, които да намалят негативния ефект от мВЕЦ върху реките. В следващите няколко години обаче, самите планове и техните мерки не са добре координирани и това, както и липсата на опит, е попречило на ефективното им прилагане. Тъй като през 2015 г. предстои актуализация на ПУРБ, тези проблеми могат да бъдат решени, така че в България да останат живи реки.

Гражданско участие

Екипът на „Прозрачни планини” се надява на успешно сътрудничество с МОСВ и отделните Басейнови дирекции и в тази връзка предлага своите идеи за решение на сегашните проблеми с мВЕЦ-овете на електронната платформа за обсъждане на ПУРБ – www.prozrachniplanini.org.

Работната среща се организира от „Прозрачни планини” съвместно с WWF България и с подкрепата на МОСВ.

 

Един коментар

 • Асен Личев

  Поздравявам участниците в дискусията!
  Споделям същите очаквания за значително подобрение в планирането
  и в изпълнението на ПУРБ за следващия програмен период!
  Очаквам в това изпълнение да се включат всички наши съграждани,
  независимо от техния социален и икономически статус!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *