Парк за пример: Швейцарски национален парк

Швейцарският национален парк - 100 години недокосната природа Снимка: SNP

Швейцарският национален парк – 100 години недокосната природа
Снимка: SNP

Сто години недокосната природа – с това мото Швейцарският национален парк отбелязва вековния си юбилей през 2014 г. Основан през далечната 1914 г., това е първият национален парк в Алпите. Това е единственият национален парк в Швейцария, въпреки че има планове да създадат още. Паркът е с площ от 174,2 km²,като заема 0.4% от територията на страната и е най-голямата защитена територия. Целта на неговите учредители и пионери в областта на защитата на природна среда, е да се гарантира, че част от швейцарската природа да бъде оставена да се развиват напълно естествено. Така десетилетия наред паркът остава непокътнато убежище за дивата природа, което дава възможност на бъдещите поколения да преживеят чудесата на недокоснатия естествен свят.
Цели  – да предпазва, изследва, информира

Снимка: SNp

Снимка: SNP

Защита

Швейцарският националният парк е място, където флората и фауната са оставени да се развиват свободно и естествените процеси следват своя курс безпрепятствено. Според Международния съюз за опазване на природата (IUCN) паркът принадлежи към най-високата категория – на „Шампионската лига“ от защитени теротории. Заради стриктните природозащитни правила, Швейцарският национален парк е единственият парк в Алпите, който е категоризиран от IUCN като строг природен резерват, което е и най-високото ниво на защита. Такава висок статут, обаче, носи задължения. В границите на парка не е позволено отклоняването от маркираните пътеки, забранено е да се късат цветя, косят ливади, убиват животни или изсичат дървета. Природата е оставена недокосната и нищо не трябва да се променя. Всички тези мерки не целят само защита на видовете. Мисията на парка е да се запазят естествените местообитания и да се оставят да се развиват без  човешка намеса естествените процеси, като в това влизат паднали дървета, лавини и свлачища. Всичко това гаранатира  бъдещото му съхранение и развитие.

SNP2

Снимка: SNP

Изследва
Как природата се развива без човешка намеса? Минималното човешко безпокойство и многогодишни изследвания, проведени от предишни поколения учени предлагат идеални условия за различни изследователски дейности. Научните проекти и дългосрочни програми за наблюдение позволяват на учените да разберат и изследват сложните природни процеси. Учени от различни изследователски институти използват тази уникална открита лаборатория, за да получат допълнителни знания за развитието на алпийските видове и местообитания. Паркът има уникална серия от данни, които са събрани за значителен период. Това го прави изключително атрактивен за изследвания в областта. Първите дългосрочни наблюдения са започнали още през далечната 1917 г., като от тогава различни проучванията са били извършвани и документирани редовно.
Информира
Екскурзии в Националия парк предлагат вълнуващи преживявания сред истински природен пейзаж. Разходките в парка позволяват на посетителите да се докоснат до недокосната природна среда. По време на обиколките посетителите могат да се натъкнат на емблематичните за Швейцария мармоти или еделвайси, които растат успоредно на пътя. В парка се среща и брадат лешояд, който от десетилетия е изчезнал от много страни в Европа. Паркът предоставя възможности за различни дейсноти, като част от тях включват екскурзии с водач, еко-пътеки, курсове за обучение на учители, дейности за деца и училища, лекции, изложби, и различни публикации. Всичко това са елементи на парковата програма за осведоменост на обществото за околната среда. С това паркът се надява да насърчат посетителите да се присъединят към защитата на околната среда.


Паркът в цифри:

· Площ: 170 кв. км
· Създаден: 1 Август 1914 г.
· Надморска височина: 1400 – 3173 м н.в.
· Структура: 28% гори, 21% алпийски ливади, 51% скали/сипеи
· Бозайници: 30 вида
· Птици: 100 вида, от които 60 гнездят в парка
· Безгръбначни: 5000 вида
· Висши растения: 650 вида
· Маркираните пътеки: 21 маршрути, общо 80км
· Посетителите на година: приблизително 150 000 човека

Какво е позволено и забранено:

 • Абсолютно забранено напускането на маркираните пътеки
  · Забранено е да изхвърлянето или заровянето на отпадъци
  · Растения, дърво, камъни, животни и т.н.не могат да бъдат премествани
  · Кучета не се допускат на територията на парка, дори и на каишка
  · Забранени са зимни спортове (ски или снегоходки), както и колоездене
  · Забранено е къпането в езера, басейни, потоци и реки
  · Нощувки на нерегламентирани места са абсолютно забранени

Източник: http://www.nationalpark.ch/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *