Подай своето становище за Пирин бързо и лесно

Кой може да изготви становище?

Всеки гражданин, без непременно да бъде специалист в дадената област, или представител на институция/ организация – неговото становище трябва да бъде взето предвид от тези, които изготвят плана.

Как и къде се подава становище?

Становището трябва да е писмено и да се подаде до възложителя – Дирекцията на Национален парк „Пирин“, лично срещу входящ номер или по пощата с обратна разписка на адрес: гр.Банско, ул. „България“ № 4, ДНП Пирин, след което по телефон (тел.: 0749/88204,0898 779942) да се поиска входящ номер. Становището трябва да се подаде до 23 юли включително. Не забравяйте адреса за обратна връзка. При възможност изпратете ни копие от вашето становище на info@prozrachniplanini.org.

Достъп до документите:

Проектът за план  управление на НП Пирин, разработен от Пролес Инженеринг ООД

Заданието за обществената поръчка, на което проектът за план за управление би трябвало да отговаря по условията на обществената поръчка

Запис на общественото обсъждане организирано от Коалиция „За да остане природа в България“ на 7 юли 2015.

Резюме на проблемите:

Проблемите в проекта на план за управление на НП Пирин изготвен от Пролес ООД са много, но най-основните са:

1. Предвижда се да се увеличат над 120 пъти териториите в парка, в които може да се строи и унищожава дивата природа – от 219 хектара в момента, те ще станат 26 558 хектара;

2. Предвижда се десеткратно увеличение на сечите в парка до 212 000 кубика дъвесина за десетгодишен период. Ще бъдат засегнати 36 600 декара или 22 % от горите извън резерватите.

3. Новият проект на план няма никаква приемственост със зонирането и режимите от стария план за управление от 2004 г., който залагаше много по-строги ограничения, които гарантираха опазването на природата на парка.

4.Новият проект на план е неясен и невъзможен за изпълнение – много от проблемите са оставени за по-нататък, предвижда тепърва да се изготвят паркоустройствен проект, подробни устройствени планове, инвестиционни проекти и тн.

Ако имате нужда от помощ при разписването

Може да ползвате долната „сламка“, която да доразпишете със свои думи, за да изразите своята позиция:

До

Господин Росен Баненски

Директор на НП Пирин

Дирекция национален парк „Пирин“

гр.Банско, ул. „България“ 4

От:

Име:

Адрес за контакти:

Относно: Становище по проект на план за управление на НП Пирин, изготвен от Пролес Инженеринг ООД

Уважаеми господин Баненски,

Като гражданин на Република България с отношение към опазването на дивата ни природа държа да изразя своето становище по проекта на План за управление на Национален парк „Пирин“:

Планината Пирин е неоценимо национално и световно природно наследство, което трябва да запази своя девствен характер за бъдните поколения.  Поради това Националният парк се нужда от адекватен план за управление, който да гарантира опазването на естествения характер на природата в парка и ограничаване до минимум на човешката намеса в природните процеси.  Това не просто е важно, това е минимално задължително!

Поради това остро възразявам срещу предвиденото в черновата на плана за управление възможност за сечи на гори в парка и премахването на ограниченията за ново строителство.  Тези действия противоречат на чл. 21 ЗЗТ, което прави проектоплана незаконосъобразен.

Считам, че изпълнителят не се е справил с основните задачи, възложени му в тръжна процедура и не е изработил такъв план, който да гарантира опазването на природата, ограничаване на застрояването и който да е изследвал в достатъчна степен отрицателните въздействия от изминалите години, нито е събрал нужната изходна информация.  Поради това намирам проектоплана за необоснован, тенденциозен, неизпълняващ заданието и изпълнен без нужното качество.

Настоявам за строги ограничения и забрани за строителство и сечи в горите, както са записани в сега действащия план за управление на национален парк Пирин

Надявам се Становището ми да бъде взето под внимание от изработващия плана и да бъде отговорено на поставените в него въпроси.

 

С уважение,

/подпис/

 

Дата:

15 comments

 • Марта Живкова

  Смятам, че е от жизненоважно значение да се запази природата на България и най-вече планините и горите!

 • Мартин Андреев

  Трябва да се запазят. Като начало да спре всякакъв износ на дървесина. В момента в който забраниха необработена дървесина.. направиха цехове за пелети и я продават на чипс скъпата дървесина от вековни дървета.. само и само да изкарат някой лев от ресурс който не им принадлежи. Той е на цялото човечество както Слънцето, Въздуха и Водата. В момента се сече повече от всякога защото обществото най сетне се размърда и вече не е безразлично и дървената мафия е в паника.. не знае до кога въобще ще коже да сече.. Така, че нека направим всеки каквото трябва. Една петиция щеше да е далеч по достъпна за мързеливите които няма да пуснат възражение или становище.. но нека се напънем и бъдем наистина нащрек по отношение на всеки сантиметър гора. Това е инвестиция в животите ни и на нас и на всички. Успех

 • Гигов

  Мисля, че е наложително зоните за спорт и туризъм да бъдат значително разширени, но разбира се законосъобразно с ЕС изисквания и стандарти.

 • Гълъбин Асенов

  Мисля, че е изключително важно да бъдат запазени горите в България и красивата ни природа като цяло. Трабва да бъде спряна тази масова сеч на горите! Сега, още днес! Утре може вече да е късно. Трябва да бъде спряно застрояването на всички девствени кътчета от нашата природа!

 • Мирослав Стаменов

  Моля спрете изсичането на горите, нека останат такива каквито са.

 • Андрей Ралев

  Благодарим за коментарите,
  моля напишете ги във формата на становище – може да копирате част от предложения текст и да добавите вашето мнение или да напишете изцяло ваш текст.

 • E.

  Много хубаво сте написали становището, направо не знам какво да добавя. Проблем ли е ако се изпрати във вида в който е дадено тук?

  • Прозрачни планини МП

   Здравейте, Е.
   Няма проблем да изпратите становището в този вид.
   Позрадви.

 • Таня Хаджиева

  Някой знае ли защо се разширява горския път от местността Тодорова орница до хижа Демяница…. Първата ми мисъл беше, че е за да може да преминават камиони с дърва, но дано да не съм права. Мисля, че преди беше доста по-красиво! Освен становището, ще изпратя и запитване по въпроса до Дирекция Национален парк Пирин (която е й възложител за въпросното разширяване)

 • Димитър

  Категорично против съм застрояването и унищожаването на НП Пирин. Всяко увеличаване на възможността за строежи на територията на парка е подмяна на идеята за национален парк като такава. Бих призовал всички, които споделят моето мнение да не се колебаят и да изпратят становище.

 • Христо Балкански

  Има ли краен срок изпращането на становище? И възможно ли е да го пратя от чужбина? Благодаря.

 • Елена

  Бих искала да попитам , тъй като сега започвам да пиша становището, мисля да го изпратя с куриер, та за входящия номер ще трябва да се обадя утре когато всъщност ще пристигне писмото ми. Правилно ли съм разбрала?!

 • Прозрачни планини МП

  Здравейте, Елена.
  Да, точно така. Обадете са входящ номер един ден след като изпратите вашето становище.
  Поздрави

 • Tanja Nacheva

  Obichajte prirodata za da VI obicha I TJA!.Ne tarsete pod vola tele..teleto e pri kravata !

 • Младен Илиев

  Стига толкова сеч това което се направи по българската природа е прекалено и ако не се спре ще бъде късно ако не за нас то за идните поколения!Засрамете се ако изобщо можете и стига със девизите модерен туризъм и т.н. Нека да запазим природата в естествения си вид доколкото това е възможно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *