Ремонт и поддръжка на хижи и маршрути са най-належащи в Пирин

През месец май екипът на Прозрачни планини проведе кратка анкета относно туризма в Национален парк „Пирин”. На нашите въпроси отговориха общо 136 души, от които 96 по време на фестивала „Зелени дни” и 40 през електронната ни форма._DSC0080

Според анкетираните в Национален парк „Пирин” има нужда най-вече от ремонт на съществуващите хижи (71 %) и поддръжка на туристическите маршрути (68 %), а не толкова от създаването на нови. Необходимо е да се ремонтират съществуващите заслони (47 %), но има нужда и от нови (41 %).

Относно местата за палаткуване почти равен процент от попълнилите анкетата подкрепят създаване на нови и поддържане на стари. Част от хората мислят, че не трябва да се спи на палатки в парка или че трябва да се заплаща за палатките.

По-голямата част от анкетираните са сигурни, че е важно да се създадат нови центрове за информация и охрана (58 %), както и да има по-големи санкции при нарушения и по-засилена охрана във вътрешността на парка.

Други предложения са: поставяне на повече информационни табели, на които да са отбелязани и gps координатите на маршрутите; ремонт на чешми, както и създаване на нови; отделни пътеки за добитък; повече пунктове на Планинската спасителна служба.

Като проблем се отбелязва трудния достъп до входните точки на парка и се предлага подобряване на транспорта до тях.

Попълнилите анкетата смятат, че развитието на НП „Пирин” може да бъде стимулирано предимно чрез подкрепа за местни производители (32 %) и изготвяне на професионална туристическа стратегия (31 %). Създаването на местна марка и участието на международни изложения също може да подмогне развитието според част от запитаните.

Популяризирането на туризма в НП „Пирин” може да се подпомогне и чрез създаване на интерактивни еко пътеки с тематични маршрути и обучения на открито, както и чрез създаване на информационни центрове в градовете.

75% от участниците не искат да се променя закона, за да се позволява строенето на нови писти, а само 14 % за на противоположното мнение.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *