Прозрачни планини ви кани на среща за бъдещето на Национален парк „Пирин”

Logo_transp_color_forwebПрозрачни планини канят всички с интерес към природата и гражданското участие в процеса на взимане на решения в понеделник,  24 ноември в Бетахаус София (ул. Крум Попов 58) от 18:00 ч. на среща, в която да споделим своите гледни точки за посоката на развитие и управлението на природните ресурси на Югозападна България.

От Прозрачни планини вярваме, че взаимодействието и обмяната на опит между държавните институции, неправителствените организации и заинтересовани граждани допринася за устойчивото управление на природните ресурси в България. Затова за нас е изключително важно да положим усилия и да създадем благоприятна среда за сътрудничество помежду ни.

Срещата ще започне с представяне на Прозрачни планини и нашата работа свързана с реките, горите, националните и природни паркове в Пирин, Рила, Западни Родопи и Витоша. Основен фокус на вечерта ще бъде бъдещето на Национален парк „Пирин”. Избрали сме тази тема, защото в момента се изготвя Планът за управление на парка, който ще регламентира дейностите на неговата територия за следващите 10 години. Това е процес, в който гражданите могат да вземат участие и да заявят своята позиция относно бъдещето на планината – изключително природно богатство както за местното население, така и за цяла България.  Ще ви представим два интересни казуса, като единият засяга предимно местните хора, а другият – всеки един гражданин, посещаващ Пирин за отдих и туризъм. Това са животновъдството в парка и зимните ски преходи и извънпистовото каране на ски/сноуборд. След въведението в темата, екипът на Прозрачни планини ще бъде на разположение на гостите за дискусия и разговори по всички теми, по които работим.

Участие в срещата ще вземат представители на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и Дирекцията на Национален парк „Пирин”. Гости в срещата ще бъдат и широк кръг от хора допринесли за обществото по начин, различен от природозащитата.

Прозрачни планини вдъхновява хората да действат за опазване на природата. Екипът на инициативата се състои от утвърдени експерти в сферите на биологията, устойчивото развитие и гражданското участие. Работата ни включва теренна работа, изследвания и обществена работа на национално и местно ниво. Целта ни е да мотивираме и спомогнем участието на възможно най-голям брой хора в опазването на околната среда. Дългогодишният опит в работата по опазване на природните ресурси на трите организации, част от Прозрачни планини (СДП „Балкани”, Сдружение „Байкария” и Сдружение „Балканка 2009”), широката мрежа от партньорства и многобройните поддръжници и доброволци подсигуряват устойчивостта на инициативата. Повече за нас и нашите предложения по Плана за управление на НП „Пирин” можете да намерите тук:  http://prozrachniplanini.org/.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *