Прозрачни планини в Ятото

PP YatotoВече може да подкрепите Прозрачни планини и нашата кауза в Ятото. Ятото е сравнително нова социална мрежа, която дава възможност за финансиране и подкрепа на най-различни идеи. Ние споделихме нашата кауза там и се надяваме  да намерим съмишленици сред вас.

Нашата мисия

Нашата мисия е да вдъхновим вас и да подкрепим гражданската активност в обществото за по-добро управление на любимите ни места. Смятаме, че бихме могли да опазим планините само ако достатъчно хора, групи и организации съзнават, че правилният начин за взимане на тези решения е с тяхното участие.

Ние хората се нуждаем повече от планините, отколкото те от нас. Защо? 
Българските планини са уникални със своята природа. Те са сред най-богатите на биоразнообразие места в Европа. Дом са на стотици ендемични, реликтни и застрашени от изчезване животни и растения. Това, което ги отличава, е че съхраняват обширни площи вековни гори, каквито почти не се срещат в другите планини в Европа.

Освен че са уникално място, планините ни осигуряват много материални и нематериални ползи, от които са възползваме всички ние – не само хората, живеещи в близост до планини. Само малка част от ползите са:
• Почти цялата питейна вода в България идва от планините и особено от вековните гори;
• Горите в планините защитават близките населени места от наводнения и свлачища;
• Планините осигуряват поминък за населението – горски ресурси (дървесина, гъби, горски плодове, дивеч, риба) и земеделски ресурси (пасища, ливади, обработваеми земи);
• Планините осигуряват чист въздух;
• Планините предоставят естетическа наслада;
• Планините са дом на едни от най-обичаните животни.
Освен това планините са мястото, където всеки от нас може да практикува любимите

дейности – пешеходен и велотуризъм, ски, сноуборд, наблюдение на птици, животни и редки видове растения.

Заради всичко изброено, а и не само е важно да управляваме добре планинските ресурси на България. Как може да стане това – като всеки се включи активно в управлението на любимата му планина, гора или река.
Прозрачни планини сме общност от хора и организации с различни интереси и нужди, обединени от гражданската ангажираност на всеки един и привързаността ни към природата.

Защо се нуждаем от вашата подкрепа?

Инициативата Прозрачни Планини се осъществява с подкрепата на Българо-Швейцарската програма за сътрудничество, като ние трябва да осигурим 10 % от финансирането по проекта. За целта скоро започваме дарителската кампания за на нужните средства. Ако подкрепяте нашата кауза, един от начините да ни помогнете е, като се присъедините към нашите поддръжници в Ятото и направите дарение след старта на кампанията за фондонабиране.

Как работи?

Ятото е онлайн общност, която всяка седмица раздава по 1000 лв. за 2 лични проекта, още  2 награди по 1000 лв. за каузи и една награда по 1000 лв. за един потребител на Ятото.

Каква е връзката между Ятото и бизнеса?

Общо взето съвсем тънка. Наградите за проектите идват от възобновяемите реклами в Ятото, които позволяват приходите от социално отговорна реклама да бъдат разпределени обратно към обществото. Най-подкрепените проекти получават безвъзмездно финансиране за осъществяването си.

Проектите

Самите „проекти“ в Ятото са доста разнообразни и обхващат всякакви теми като дизайн, технологии, фотография, видео, игри, сцена, танци, музика, рисуване, храна, здраве, образование. Не са малко и природозащитните проекти и кампании, сред които са и тези на WWF България, Четири лапи.  За наша радост през януари последната награда отиде за еко кауза Дивите животни, която е посветена на спасяването на ранени диви животни. Явно опазването на природата в България е сред приоритетите на доста от поддържниците/потребителите на Ятото и ни дава надежда, че и ние ще успеем да спечелим вашата подкрепа!

По-подробна информация за това как работи Ятото, може да намерите тук.

Може да следите профила ни в Ятото тук.

Един коментар

  • Elitsa Prodanova

    Имаме невероятно красиви планини.Нека ги запазим за поколенията след нас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *