Прозрачни планини: За Пирин

Прозрачни планини: За Пирин

Прозрачни планини: За Пирин

През есента на миналата година решихме, че е крайно време да разкажем за нашата инициатива Прозрачни планини на повече хора. Не след дълго се появи и повод да измислим как точно да го направим. Това бяха Дните на предизвикателствата. Решението беше взето бързо – ще правим видео.

Веднага започнаха и въпросите: „Как за Прозрачни планини? Ще е сложно. Ще е скучно.”, „Ами бюджет?”, „А екип?”, „Кой ще участва?”. Относно бюджета беше ясно – имаме скромна сума, която вместо за стандартните брошури ще предложим на човек, който да ни подготви видеото. Въпросът беше дали някой ще се съгласи на такова малко възнаграждение. Със Симеон Цончев (Мони) от Моно Колектив се познаваме неотдавна, но той е от хората, които работят със сърцето си. И той не му мисли много и веднага се съгласи.

Желанието ни за самото видео беше накратко да разкажем кои сме и по възможно най-ясния начин да обясним защо е важно всеки да вземе участие в решаване на бъдещето на планините в България. Това беше трудна задача предвид факта, че работим с 18 нормативни документа, покриваме цяла Югозападна България и работим по различни теми като гори, реки и природни и национални паркове. Решихме да се подготвим с няколко въпроса и да се оставим участниците във видеото да ни водят.

Междувременно един от тези 18 документа – Плана за управление на Национален парк Пирин беше на дневен ред. В момента той се обновява и нашата работа е да се допитаме до всички вас и да внесем нашите граждански предложения. Тях можете да намерите тук. В този момент, някак естествено, избрахме да разкажем и за Пирин.

За участие в снимките поканихме различни хора – доброволци на Прозрачни планини, хора, които само бяха чували за нас, такива, които имат дългогодишен опит и връзка с Пирин планина и хора от екипа на инициативата. Разходихме се и до едно училище над София, където открихме Тео – момче на шест години, което дълго ни разказва за проблемите с изсичането на дърветата, изчезването на пчелите, как се появяват планините и други интересни истории.

На Дните на предизвикателствата представихме Прозрачни планини и се запознахме с много нови съмишленици. Поради липса на зимни кадри и време показахме видеото За Пирин в лятната му версия. Малко преди Коледа се видяхме с нашия приятел Стоил Димитров от Биърдфрост Продъкшънс, който ни даде и зимните  кадри. Оставаше само Мони да монтира зимната версия и вече бяхме напълно готови.

Прозрачни планини: За Пирин можете да гледате в ютюб, а вашите предложения за бъдещето на планината очакваме на платформата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *