Прозрачни планини и 1% за Земята

hero-1percentВече от около два месец Прозрачни планинни сме член на инициативата 1 % за Земята (1% for the Planet). Решихме да ви разкажем повече за тази инициатива на Patagonia, за да споделим един добър световен пример за по-устойчив бизнес.

Концепцията на основателите на кампанията и собственици на Patagonia е всеки бизнес член да отделя по един процент от оборота си като дарение за организации, които работят за опазване на околната среда.

Екологичната отговорност е водеща за компанията от самото ѝ създаване, а нейният основател Ивон Шуинър поема мисията да убеди и други фирми, че  отговорният бизнес може да бъде печеливш. И като че ли успява.

Като един от най-напредничиви предприемачи Шуинър основава алианса „1% за Земята“ през далечната 2001 година.  До момента в него са се включили 1200 компании и както подсказва името на алианса, поне 1 % от техните печалби отиват за работата на над 3300 природозащитни организации по света. В 1 % за Земята участват компании, които разбират нуждата от опазването на околната среда и са наясно, че печалбите и загубите са директно свързани със здравето на околната среда. Шуинър започва да дава своя „данък Земя”, както той го нарича, още през далечната 1985 г. Това е вид самоналожен данък и има за цел да насърчи бизнеса да връща един минимален дял от печалбата си обратно в природата чрез спонсорирането на различни природозащитни инициативи. Така фирмите ще могат да компенсират поне част от замърсяването и използването на невъзобновяемите природни ресурси, което е неизбежна част от дейностите на повечето компании.

До този момент Patagonia е дарила над 100 млн. долара на различни местни и международни екоорганизации. Компанията не крие предпочитанието си към малки природозащитни и граждански групи пред големи (и често тромави) организации. Затова значителна част от ресурсите си Patagonia отделя за местни проекти за защита и възстановяване на местообитания, резултатите от които са видими и по-лесно измерими.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *