Работна среща на Директорите на водопад

a.k.a. Доброволческа акция за почистване на района на Камешнишките водопади в Природен парк Беласица 4-5 юни 2016 г.

12032772_10153206728922896_5863348757906771817_o

 

По повод Световния ден на околната среда и защото искаме да се съберем всички директори на водопад и заедно да отпразнуваме една от победите на гражданското общество, ви каним на 4-5 юни 2016 на доброволческа акция за почистване на Камешнишките водопади.

Срещата е на 4 юни, в 12:00 ч. в центъра на с. Камена. Започваме с припомняне на казуса със спасяването на Камешнишките водопади от построяването на ВЕЦ на реката и колко пагубно за водопадите, реката и местните щеше да е това. Следобедът ни е посветен на почистване на района около водопадите.

Вечерта може да прекарате в някое от предлаганите места за настаняване в района или на палатки, като все още сме в процес на съгласуване с парка и местната власт.

Неделята (5 юни) е възможността на Директорите да опознаят Природен парк „Беласица“ по собствено усмотрение и вдъхновение, така че разгледайте сайта на парка и предлаганите маршрути.

Транспорт – разчитаме, че в дух на споделеност ще се самоорганизираме по коли или с обществен транспорт. За целта може да използвате фейсбук събитието.

Потвърждение – моля пишете на mpopova@balkani.org до 2 юни, 17:00 ч., ако искате да се включите в акцията, за да знаем колко хора да очакваме.

ВАЖНО: Все още сме в процес на съгласуване на акцията с Природен парк „Беласица“ и местни хора. Очаквайте допълнителна информация тук и във фейсбук.

Колажи1

ПРЕДИСТОРИЯ на Директорите на водопад

vodopad 1 Lopovo

През август 2015 година започна кампания за спасяването на Камешнишките водопади, когато Министерство на околната среда и водите съгласува проект за изграждане на миниВЕЦ над водопадите. Изграждането на съоръжението над водопадите би довело до пресушаването им през голяма част от годината, унищожаване на местообитанията на редки и защитени растения и животни, изсичане на вековни дървета и нарушаване на екологично равновесие в района.

Кампанията включваше подписка за опазването на Камешнишкия водопад на територията на Природен парк „Беласица” от инвестиционно намерение „Изграждане на МВЕЦ на р. Камешница”. Подписката беше подкрепена от Коалиция „За да остане природа в България”, Българска туристическа камара, инициатива „Прозрачни планини”, инициатива „Зелени закони” и др. организации. Повече инфо тук. С цел популяризиране на случая беше организиран и благотворителен сборен концерт в София на 21.10.2015 г. „Директор на водопад” с участието на Ревю, Миленита, Тъпани и гайди, Jarava и др. По време на концерта над 340 души подкрепиха подписката, а онлайн подписите достигнаха 1036. Бяха събрани и дарения в размер на 237,27 лв. за организиране на настоящата акция.

По време на концерта Директорите обещаха да посетят водопада поне веднъж и да се включат в доброволческа акция в района. Времето за нея дойде!

Очакваме ви!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *