Незаконна сеч – Що е то и как да я разпознаваме?

Основна област, по която Прозрачни планини работи, са „ГОРИТЕ на България и тяхното управление“. Това е една обширна сфера, в рамките на която сме разпознали няколко отделни теми, за които ще събираме информация и които ще анализираме. Това са:

 1. ТЕМА: Защитени горски територии
 2. ТЕМА: Нелегални дейности в горите (нелегални сечи и бракониерство)
 3. ТЕМА: Обществеността в подкрепа на горите – добри практики 
 4. ТЕМА: Горска сертификация 
 5. ТЕМА: Ловни концесии 
 6. ТЕМА: Биомаса и дърва за огрев 
сн. М. Кирчева

сн. М. Кирчева

Що се отнася до темата „Нелегални дейности в горите“, първото, което ни идва наум, са

незаконните сечи

За проблема се говори в общественото пространство, но повечето от нас не познават детайлите и сме склонни да заклеймим всяка сеч като незаконна!

Искаме да подчертаем, че Прозрачни планини не е пожарна кола, която да реагира на сигнали за незаконна сеч, да пуска искане за информация и жалби до съответните институции или да вдига медиите на крака!

Ние искаме да споделим знания на експерти и доброволци и да насърчим всеки да упражнява контрол над институциите.

Все пак по различните теми събираме информация от терен и анализираме отделни случаи на нарушения (например сигналите за сеч в местност Черната скала над Боровец). Крайната цел е да представим граждански предложения за съдържанието на стратегически документи за управление на горите в България (Областните планове за развитие на горските територии).

Тоест да действаме превантивно и да предотвратяваме случването на проблемите.

Като част от работата по тема „Нелегални дейности в горите“ и по-специално незаконни сечи проведохме обучение в гр. Смолян за разпознаване на незаконна сеч. То се проведе на 31 май и беше водено от Ваня Рътарова-Георгиева – експерт Гори в Прозрачни планини, и Емил Комитов – горски експерт, с дългогодишен опит в работата в горски и ловни стопанства.

Обучението се състоеше от две части – теоретична и практическа. Първо беше представена информация за видовете сечи и маркировки, законовата рамка и най-вече как да разпознаваме незаконната сеч и какви действия да предприемем. След информативната презентация отидохме да проверим новопридобитите си знания на терен. Посетихме места, където в момента се провежда планирана и законна сеч, за да знаем за какво да гледаме, когато сме на разходка в гората.

2

Представяме ви презентацията, от която може да научите много. След слайдовете с информация и извадки от законите и наредбите, следват и онагледяващи снимки и графики. Надяваме се, че показаното ще ви е полезно, а ако имате въпроси, не се колебайте да коментирате и да ни питате!

Полезна информация и насоки за действия при незаконна сеч може да намерите и на страницата на WWF България!

2 comments

 • Стефана

  Има ли разлика при маркиране на дървета за вид сеч в частен имот?
  Маркирането с червена боя какво означава?
  Как се маркират единичните дървета, които се „оставят на корен“?

  • Прозрачни планни

   Ето и отговори на въпросите:
   1. Има ли разлика при маркиране на дървета за вид сеч в частен имот?
   Няма разлика. Определените за сеч дървета в един имот и/или едно насаждение се маркират само с един цвят боя или пластина без значение от вида на сечта. Ако се налага частично коригиране на извършеното маркиране поставеният отпечатък от контролната горска марка върху дърветата, които не следва да бъдат отсечени, се заличава или върху него се поставя червена боя, а новите дървета се маркират със същия цвят боя, използван при предишното маркиране. При извършване на ново цялостно маркиране – премаркиране на насаждението, подлежащите на отсичане дървета се маркират с друг цвят боя, различен от първоначалния.

   2. Маркирането с червена боя какво означава?
   Когато стоящите дървета са маркирани с червена боя означава, че първоначалното им маркиране е било неправилно. За да не бъдат отсечени тези дървета, отпечатъкът от поставената им контролна горска марка или се заличава, или върху него се поставя червена боя. Когато е констатирано нарушение пъновете и/или дървесината, предмет на нарушението, също се поставя отпечатък от контролна горска марка и червена боя.

   3. как се маркират единичните дървета, които се „оставят на корен“?
   Дърветата, които са определени за сеч, се отбелязват на височина 130 см с видим знак, неувреждащ кората им. Необходимо условие е дърветата да бъдат с диаметър 18 см и по-голям от 18 см, измерен на височина 130 см. Отпечатък от контролната горска марка се поставя както на 130 см. височина от основата на дървото, така и в основата на стъблото от долната страна на склона или на някои от повърхностните корени, така че след като се отсече дървото марката да остане и да е видима. Когато е разрешено цялостно отсичане на дървостоя и трябва да се запазят единични дървета, оставащите на корен дървета се отбелязват с видим знак на височина 130 см по начин, неувреждащ кората. Начинът на отбелязване се отразява в карнет-описа и технологичния план за добив на дървесината. Цветът на боята или на пластината за маркиране на дървесината е зелен за дървесина за транспортиране и различен от червен и зелен цвят – за стояща на корен дървесина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *