Реките и каяците

Снимка: БКОСледващите два дни (12-ти и 13-ти февруари) от Прозрачни планини ще посветим на реките. Преди срещата ни за реките попитахме Българското каяк общество къде и в какво виждат проблемите в реките. За тях споделя Димитър Манев от организацията.

 

 

Какво представлява Българското каяк общество?

Сдружение Българско каяк общество е неправителствена организация създадена, за да представлява и пази интересите на хората практикуващи гребни спортове в България. Едновремено с това целим и да създадем по-достъпна среда за обучение, практика и популяризиране на каяка. Реките са неразделна част от нашето хоби и ние се стремим да се грижим за тях и да ги покажем на хората в най-чистия им вид.

Как са се променили реките през последните години?

Това, което ние забелязваме е, че обществения фокус е насочен основно към горите и планините, а в същото време реките станаха жертва на жестока експлoатация. По наши наблюдение няма построено съоръжение през последните години, в което да не се открият видими нарушения, спекулации, корупция и пълна безотговорност към обществения интерес. Ако не се промени механизма по който се управляват реките и при факта, че водотокът  намалява всяка година е гаранция, че съвсем скоро ще трябва да плащаме много повече, за да си набавим нещо което сами сме унищожили.

Кои са най-големите проблеми за каякарите в нашите реки?

Преди всичко боклуците и нестопанисваните стари съоражения като бентове, диги, мостове. Затлачването с паднали и непочистени дървета също е голямо опасност както за нас, така и за хората. Аз лично два пъти сам се заклещвал под дървета, а мой приятел преди години загина заклещен именно под такова дърво. Всичко, което не е част от реката като дървета, стърчащи арматури от бентове, стари колони на мостове, представлява реална опасност не само за нас, но и за останалите хора. Освен това сериозен проблем според нас са и високите води, които задържат тонове боклуци и дървета и често забентват реката докато не се скъса. Наскоро мои познати издирваха хора и бяха възпрепятствани  от тоновете насъбрал се слой  боклуци на повърхността. Ние не го афишираме и дискретно се заемаме да помогнем, защото смятаме, че сме единствените, които имат възможността и практиката по отношение на стихийните води. При всеки един случай на бедствие най-големите пречки са ни били лошите условия по водоемите, които в повечето случаи са и причина самото събитие.

Снимка: БКО

Снимка: БКО

Как според Вас миниВЕЦ-овете се отразяват върху реката и от там на каякарите?

Нека започнем от там, че реките ни са пълноводни едва три месеца в годината. Пиковото им ниво не е повече от месец, а през останалото време са на абсолютния минимум. ВЕЦ-вете допълнително влошават ситуацията, като се стигне до момента  когато вече не може да се говори за река. За няколко сезона тя прораства с растителност и започва да изчезва. Всяка една Басейнова дирекция разполага със  официална информация, според която страната разполага с едни от най-малките водосбори в Европа, а и те прогресивно намаляват. Убеден съм че този факт умишлено се прикрива, когато се изготвят проектите и че се спекулира с данните за количествата вода която минава през речното корито. Около ВЕЦ-овете винаги се натъкваме на тотална разруха и унищожаване на коритото и бреговете. Често се случва бетон или стърчащо желязо да се изпречи на пътя ни и в резултат нараняват или унищожат част от екипировката ни. По реките не сме само ние и освен рибарите много хора предпочитат да почиват покрай тях.   

Има ли решение на проблема? Какво е то според вас?

Според мен решение има, но трябва решителна намеса от държавата. Тя трябва да прекрати и преразгледа всички проекти – както новите така и реализираните. Ако се погледне колко милиона щети причиниха бедствията през 2014 г., ще стане ясно че е по-добре да плащаме неустойки, отколкото да плащаме с човешки жертви и щети. По реките ни се подвизават около 5-6 администрации. Това също е проблем и то много стар. Определено трябва да се сложи всичко в една агенция която задължително да не е политизирана и да не се влияе от това. Не може през четири години да сменяш целия административен персонал само защото са били назначени от предишното правителство.

manev_kayak_2До този момент предприели ли сте някакви стъпки за подобряването състоянието на реките?

Сигнали подаваме редовно. Но е е смешно “само едни каякари” да забележат, че при ремонта на пътя за Велинград стария асфалт се бута в реката, долу изсичат всички дървета по коритото, хвърлят по-малките, а един предприемач строи почти законно ВЕЦ върху защитена зона с минерални извори. Явно сме само ние и няма как да останем безразлични. Но този факт е тревожещ  след като за толкова голям участък и дейността по него видимо се оказва, че няма никакъв контрол.

Къде сме ние в сравнение със съседни балкански страни. Има ли проблем там с ВЕЦ-овете и как е решен проблема там?

В някои страни като Албания, Босна, Косово, Черна Гора “ужасът” тепърва предстои и вече почват да се появяват “даброжелателни” предприемачи. Там има реки, които по мое мнение те са сред най-красивите и все пак развиват туризъм по тях като привличат много туристи от Западна Европа. Реално всъщност продават на хората най-скъпото нещо на света – тишината и спокойствието.  Именно държави като нашата трябва да дадат пример за справяне с проблема. В Района на Алпите също от много години има такива съоръжения. Там типично за района обаче всичко е решено много дискретно. Там има и общество, което държи на планината си.

Ние не можем да разберем защо не възприемем добрите европйски практики. Докато има неразбории и размиване на отговорноста между резличните администрации, нашите реки никога няма да се радват на добро стопанисване.  Наложително е всичко да мине под една администрация, за да има точен и ясен стопанин на водните басейни. От там насетне трябва да се намери механизъм, при който тази администрация да има директен поглед върху реките, язовирите и съоръженията по тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *