Рилска мисия – обобщение

сн. Калоян Чанев

сн. Калоян Чанев

В периода 8 август – 6 септември 2015 г. Прозрачни планини заедно с Българска Фондация Биоразнообразие проведе доброволческа акция „Рилска мисия“. Инициативата се състоеше в провеждане на пилотен мониторинг на антропогенното натоварване в циркуса на Седемте рилски езера в Национален парк „Рила“, както и помощ за парковата охрана на националния парк (www.rilanationalpark.bg).

В няколко последователни постове ще ви представим обзор на доброволческата акция и обобщените резултати от наблюдението. Започваме със:

 

Рилска мисия – обобщение

Брой записали се доброволци за участие: 84 души

Брой участвали в дните на провеждане на акцията: 52 души

Дни на провеждане на акцията: 8-9 август, 10-12 август, 15-16 август, 19 август, 22-23 август, 29-30 август, 5-6 септември. За съжаление нямаше достатъчно желаещи доброволците, които да се включват през седмицата. Това означава, че данните от мониторинга на туристопотока не са изчерпателни. Все пак те могат да послужат за отправна точка за бъдещо планиране на управлението на тази част от националния парк.

Най-млад доброволец: 17 години

Най-възрастен доброволец, но не по дух!: 64 години

 

Благодарности

Отправяме благодарности към всички доброволци, които отделиха от свободното си време през сезона на отпуските, за да се включат в Рилската мисия. А някои даже участваха и повече от веднъж! Браво!

Искаме да благодарим на всички, които подкрепиха акцията чрез парични дарения. Събраните средства възлизат на 652 лв., което покри разходите за провеждане на Рилската мисия за един уикенд. 

Благодарим на социолозите, които ни помогнаха за изработването и прецизирането на методиката за мониторинг, както и за обработването на данните!

Сн. Розалина Бабуркова

Сн. Розалина Бабуркова

 

Мониторинг на туристопотока

Пилотният мониторинг на антропогенното натоварване в циркуса на Седемте рилски езера включва:

1) Преброяване на посетителите, както следва:

 • Изчерпателно преброяване на всички посетители, пристигащи в района на Седемте рилски езера:
  • с лифта от х. Пионерска
  • пеша от хижа Пионерска (това включва и хората, пристигащи с високопроходими МПС-та (джипове) до границата на Национален парк „Рила“)
  • пеша от х. Скакавица.
 • Преброяване на посетителите, палатките, евентуално МПС и животни, намиращи се в района на всяко от седемте езера на всеки два часа (моментна снимка)

2) Провеждане на анкети с посетители.

_DSC0564

_DSC0515

Важно е да отбележим, че мониторингът се проведе изцяло с помощта на доброволци. Това, както и променливите атмосферни условия (вятър, дъжд, мъгла) са причина събраните данни да не са така пълни за всички дни и места за преброяване.

 

Подкрепа на парковата охрана

В дните, когато имаше достатъчен човешки ресурс, 1 или 2-ма доброволци помагаха на обходната двойка дежурни рейнджъри. Служителите на парка обикалят циркуса на Седемте рилски езера и съблюдават за спазване на правилата за поведение в Националния парк. Доброволците се включваха в тези обиколки, като научиха повече за трудностите и предизвикателствата пред служителите, отговарящи за охрана на най-големия ни национален парк. Всички доброволци, които се включиха в преброявенето съблюдаваха за спазване на правилата в района и съобщаваха на дежурните рейнджъри за евентуални нарушения.

12116627_1099140480111110_405101180_o

Доброволците с рейнджър от Национален парк „Рила“

Ето някои от основните трудности при изпълнението на работата на рейнджърите:

 • Законът не позволява на парковата охрана да изисква лични документи от нарушителите, което ги възпрепятства да изготвят констативни протоколи за извършено нарушение.
 • В някои случаи затруднение представлява липсата на свидетели, които да се подпишат на констативните протоколи.
 • Много сериозен проблем, който засяга всички защитени територии, е липсата на адекватно заплащане за парковата охрана, (ако въобще има такава).
 • Липсата на техническо оборудване – най-прост пример е липсата на радио станции за контакт между рейнджърите (в района обхвата на мобилните оператори не е много добър).

 

Очаквайте в следващите постове

Презентация за представяне на резултатите от Рилска мисия

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *