Спа туризмът във Велинград създава толкова доходи, колкото ски туризмът в Банско

сн. А. Ралев

сн. А. Ралев

Икономическо и социално изследване на Прозрачни планини представя модели за развитие на планинските райони в Югозападна България.
  • Защо в туристическите райони на планинска България селското стопанство е занемарено?
  • Как да обясним отлива на хора и загубата на работни места в планински региони, в които са се изсипали внушителни инвестиции?
  • Знаете ли, че спа туризмът във Велинград създава точно толкова доходи, колкото ски туризмът в Банско – „снежната перла“ на Балканите?
  • А бизнесът в Банско отчита 12 млн. лв. загуби, на първо място заради операциите с недвижими имоти и хотелиерството.
  • Възможно ли е планинските региони на България отново да се населят с млади хора, които имат достоен поминък?

През пролетта и лятото на 2015 г. беше проведено комплексно икономическо и социално изследване в шест планински общини на Югозападна България. Изводът от анализа е, че има модел, обещаващ по-добро бъдеще на нашите планински райони. Но няма да го видим, ако продължим да разчитаме само на еврофондове, външни инвеститори и „отрасли – шампиони“.

На конференцията „Изменения на климата – предизвикателствата пред българската природа и туризъм” в рамките на Дните на предизвикателствата Димитър Събев представи социално-икономическо изследване в общините Банско, Велинград, Сапарева баня, Девин, Невестино и Кюстендил.

Целият доклад може да свалите оттук.

Предстои да публикуваме кратки материали, основани на изследванията в отделните общини. В тях ще представим основните изводи, които предизвикват редица въпроси относно управлението на планинските ни ресурси.

Анализът е изготвен от Димитър Събев и Руслан Йорданов за Прозрачни планини с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

Димитър Събев е икономист, специализирал в областта на икономика на устойчивото развитие. Той има дългогодишен стаж в медии като журналист, редактор и колумнист в онлайн издания money.bg, DarikFinance.bg, webcafe.bg и списание „Тема”. През 2010 г. излиза от печат книгата „Унизената земя”. В този труд Димимър Събев се опитва да оцени възможността за примирие между базовите пазарни принципи и законите на екологичната устойчивост, от гледището на културния човек. Повече за него и други негови публикации може да намерите в неговия блог – mittag.wordpress.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *