Там, на реката – Акция за обявяване на нови защитени участъци по реките

Прозрачни планини те кани да се включиш в акция за набиране на предложения за места за отдих и спорт по поречието на реките в цялата страна. Ако си турист, природолюбител, рибар, каякар, рафтаджия или просто обичаш да посещаваш реки на къмпинг или пикник, тази акция пряко те засяга!

Снимка: Пламен Димитров

Снимка: Пламен Димитров

Какво да направиш?

От теб очакваме да ни помогнеш, като ни кажеш кое е мястото, което посещаваш, целта на твоето посещение, точни координати на мястото и кратко описание. За тази цел попълни формата тук. Имай предвид критериите за определяне на важно място „Там, на реката”, които можеш да намериш в края на този пост.

Защо правим акция „Там, на реката“?

Може би ще ти се стори странно, но информация и карти на местата за отдих и спорт по поречието на реките в България не съществува. Според Европейските директиви басейновите дирекции към Министерство на околната среда и водите трябваше да определят защитени речни участъци (част, от които са и местата за отдих и спорт) още през 2010 година като част от плановете за управление на речните басейни. Въпреки това басейновите дирекции не посочиха нито една река като важна и защитена за рибари, къмпингари, туристи или практикуващи водни спортове. През 2015-2106 г. тези планове се ревизират, затова включете се в нашата акция и ни кажете къде е вашето място – „Там, на реката”.

Какво ще последва?

След като получим твоето предложение, ще оценим дали то отговаря на критериите. Всички места ще бъдат внесени в съответната басейнова дирекция с предложение за тяхното обявяване за защитени речни участъци.

Какво значи „защитен речен участък”?

Директивата за водите и от там Закона за водите предписват, че в Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) се създават така наречените „Зони за защита на водите”.

Те са няколко вида – общо 5 различна вида зони за защита:

 • за водочерпене от хора (т.е. питейни нужди);
 • с цел опазване на икономически значими водни видове;
 • определени като води за рекреация;
 • определени като зони за къпане;
 • зоните, чувствителни към биогенни елементи;
 • попадащи в НАТУРА 2000

Повече информация за Зоните за защита на водите, както и дискусия на тази тема можете да намерите на www.prozrachniplanini.org.

Краен срок

Очакваме твоите предложения до 31 декември 2015 г.

Ако имаш въпроси, можеш да се свържеш с нас на info@prozrachniplanini.org

2 comments

 • Детелин Сертов

  Много е красиво, но и много мръсно. Строежът на пречиствателната станция под града е замразен от десетина години.

  • Прозрачни планни

   Здравейте, Детелин,

   Очакваме вашите предложения, като попълните гугъл формуляра. Благодарим ви, че се включвате в кампанията!

   Екипът на Прозрачни планини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *