Форум Планини 2015 отваря дебат за планинския туризъм в България

CoverPhoto

Българска асоциация по алтернативен туризъм и Прозрачни планини обединиха сили и организираха Форум Планини в рамките на фестивала Зелени дни. Форумът има за цел да отвори дебата за планинския туризъм в България. Ние вярваме, че започваме един дълъг процес, който обхваща различни заинтересувани страни с много разнообразни гледни точки. Очакваме, че институциите, бизнеса, местните хора, браншови организации, учени, граждани, неправителствени организации ще се включат в тази дискусия.

11130417_10153227640669586_3064109468831784147_o

В дух на прозрачност и отвореност форумът беше излъчван онлайн наживо в канала на Прозрачни планини в youtube. А видео запис може да изгледате, като кликнете на този линк или изгледате вграденото видео по-долу:

П Р О Г Р А М А

8:30 – 9:00 Регистрация

9:00 – 9:30 Откриване

 • Любомир Попйорданов, председател на Българска асоциация за алтернативен туризъм
 • Ирена Георгиева, заместник-министър, Министерство на туризма
 • Тони Кръстев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите
 • Цветан Симеонов, председател на Българска търговско-промишлена палата

9:25 – 10:00 Панел 1 – Туризъм в защитени територии (ЗТ)

 • „Туризъм в планините – законосъобразност и целесъобразност – Андрей Ралев (Коалиция „За да остане природа в България“)
 • „Природните паркове и концепцията за устойчив туризъм – опитът във Врачанския Балкан“ – Николай Ненчев (директор ДПП „Врачански Балкан“

10:00 – 10:30 Панел 2 – Туристическият бизнес в планините и ЗТ на България

 • „Предизвикателства и възможности пред планинския туризъм в България“ – Любомир Попйорданов (собственик на туроператор „Одисея – ин“)
 • „Какъв туризъм в защитените територии?“ – Васил Тодев (основател на Сдружение „Байкария“)
 • „За границата между опазване местообитанията на дивите животни и развитие на екотуризъм“ – Елена Цингарска (координатор природозащитен център „Влахи“, експерт в Сдружение за дива природа „Балкани“)

10:30 – 11:00 Панел 3 – Поглед към опита по света

 • „Трендове в световния приключенски туризъм, следващи стъпки пред България” – Гергана Николова (Adventure Travel and Trade Assocition (ATTA)
 • “Завръщане към автентичното къмпиране, къмпинги сред природата в места Натура 2000“ – Axel Penin (управител, Huttopia & Cie, Франция)

11:00 – 11:20 Кафе пауза

11:20 – 12:30 Дискусии по групи

12:30 – 12:50 Представяне на резултатите от дискусиите

12:50 – Заключителни думи на Л.Попйорданов

12:50 – „Вила Юстина – изба в подножието на Родопите“ и чаша вино

Презентации на лекторите

По-надолу може да се запознаете с презентациите на някои от лекторите. Васил Тодев и Любомир Попйорданов предпочетоха да разкажат какво правят за планинския туризъм в България без презентации. Техните представяния може да гледате на видео запис.

Темата на Любомир Попйорданов беше Предизвикателства и възможности пред планинския туризъм в България (видео записът започва от 1:06:25). Той е председател на Управителния съвет на Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) и основател на туроператорите за приключенски туризъм „Одисея-ин“ и „Зиг-Заг Холидейз“. Занимава се от 25 години с промяната на представата за „правене“ на туризъм в България. Почитател на хубавото вино и храна, любител катерач и планинар, той не подминава нито едно китно село без да поспре да поговори с местните или просто да поснима. Бъдейки проактивна личност, Любо е идеолог на фестивала Зелени дни, място за среща на отговорните бизнеси, НПО и активните хора.

Васил Тодев ни говори на тема „Какъв туризъм в защитените територии?“ (виж видео, започва от 1:28:20) и ни разказа за дейността на Сдружение Байкария в Горски център Чатъма.

Андрей Ралев от Коалиция „За да остане природа в България“ говори за спазването на закона, но и за същността на една планина като дестинация, привличаща туристи.

Презентация на директора на Природен парк „Врачански Балкан“ Николай Ненчев на тема „Природните паркове и концепцията за устойчив туризъм – опитът във Врачанския Балкан“:

Презентация на Елена Цингарска от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ на тема „Природозащитен център Влахи за границата между опазване местообитанията на дивите животни и развитие на екотуризъм“

Презентация на Гергана Николова, представител на Adventure Travel Trade Association, разказва какво представлява приключенския туризъм, какво е бъдещето му по света и на Балканите:

Презентация на Axel Penin, управител на Huttopia & Cie, Франция на тема “Завръщане към автентичното къмпиране, къмпинги сред природата в места Натура 2000“.

2 comments

 • слънце в душата

  Звучи и изглежда преркасно, само че: в дух на прозрачност и отвореност бяха зададени интересни въпроси, на които НЕ беше отговорено…

  • Прозрачни планни

   Здравейте, бихте ли посочили за кои въпроси става дума? Докато течаха дискусиите в отделните групи, бяха зададени въпроси към Елена Цингарска. Въпросите в началото на форума, отправени към директора на ИАГ, инж. Тони Кръстев, не успяхме да зададем, защото той, както и представителят на ИАГ по време на Форума, си тръгнаха по-рано. Ако сме пропуснали някои въпрос, ще се радваме да опитаме да отговорим сега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *