Хората

Прозрачни планини е група от млади експерти и доброволци с различни интереси и нужди. Обединяват ни две неща – гражданската ангажираност на всеки и привързаността към природата.

ЕКИП

Зорница Стратиева

Зорница Стратиева – Експерт гори

Зорница е горски природозащитник, активист и доброволец в редица кампании за опазване на българската природа. Има опит в подаване на сигнали за нарушения и достъп до обществена и екологична информация. Работила е по проекти, финансирани по линия на европейските фондове и е била част от екипа на една от най-трудно управляваните защитени територии в България – Природен парк „Витоша”.

 

 

Сашка Витанова

Сашка Витанова

Сашка Витанова – експерт работа с доброволци

Ученето е като приказка без край, е моето вярване. За 12-годишния си стаж като доброволец и работещ съм преминала през разнообразни сфери – от ветеринарна медицина, мениджър доброволци, обучител, през пътешестване и неформално образование до фабриканстване.

Основният мотив в живота ми е природата – цялата и в частност човешката, и възстановяването на връзката човек-природа и човек-човек. Затова съм част от екипа на Прозрачни планини – защото намирам в инициативата тази връзка. Прозрачни планини показва,случва и ни учи на тази връзка; нещо повече – Прозрачни планини провокира както гражданската ни, така и човешката ни активност.

 

 

Мирослава Попова

Мирослава Попова

Мирослава Попова – координатор

Занимавам се с админситрацията на Прозрачни планини и следи за изпълнение на срокове, отчитане и други скучновати неща, без които не може. Имам опит в координацията на малки доброволчески инициативи и се уча бързо в движение. В Прозрачни планини съм, защото вярвам, че трябва да се информираме и да сме активни. Все пак промяната зависи от нас!

 

 

Мартина Попова

Мартина Попова

Мартина Попова – отговорник комуникации

Обичам  да съм на открито. Вярвам, че с прости стъпки се случват чудеса. Смятам планините, реките и водата за свой дом и не харесвам, когато ги вижда да се смаляват. Част съм от Прозрачни планини, защото това е възможност за всички да направят една проста стъпка едновременно. Отговарям за всевъзможни канали, методи и средства за говорене, писане и изобразяване на това, което не се вижда от града – природата и нейните проблеми.

 

 

Иван Мишев

Иван Мишев

Иван Мишев – експерт води

Иван има осемгодишен опит в граждански контрол върху разрешителни за водоползване и решения по УВОС и ОС на МВЕЦ – оспорване пред административни органи или по съдебен път на незаконосъобразни такива, контрол спазване на условията на вече изградени съоръжения, теренни проверки , подаване на сигнали за нарушения, достъп до обществена и екологична информация.

 

 

Васил Тодев

Васил Тодев

Васил Тодев – експерт работа с местни общности

Васко е човекът на място – той познава както местата, така и хората. Дава очи и уши на Прозрачни планини и глас на идеите ни сред хората, които живеят близо до планината. Грижи се за приказни места в Баташка планина и пътешества на крак и на колело.

 

 

 

Андрей Ралев

Андрей Ралев

Андрей Ралев -експерт Устройство на териториите

Андрей Ралев е един от създателите на Коалиция “За да остане природа в България”, активист в редица кампании и проекти, свързани с развитие на селските райони, устойчиво ползване на горите, опазване на реките. Занимава се активно с алпинизъм, колоездене и скално катерене. Хобито му е наблюдение на птици (birdwatching).

 

 

Андрей Ковачев

Андрей Ковачев

Андрей Ковачев – ръководител на проект „Прозрачни планини”

Андрей Ковачев е природоизпитател, полеви биолог – херпетолог, природозащитник, в постоянна битка за защита на природата по всички направления – с улични протести, кампании, петиции, становища в експертни комисии, като представител на природозащитните организации в Брюксел, в работа с европейските институции (Европейската комисия, Европейския парламент, Съвета на Европа). Член на СДП „БАЛКАНИ” от 1991 г., учредител и инициатор на коалиция “За да остане природа в България” и сред инциаторите на множество други природозащитни кампани за спасяване на природата – Кресненския пролом (1997 г.),  Пирин (2000), Иракли (2006) и много други.

 

ДОБРОВОЛЦИ

Доброволец

Пламена

Не Земята трябва да работи за нас, а ние за Земята. Действията ни, дори и малки, имат значение за бъдещето ни.

 

 

 

 

 

 

Доброволец

Данита

Завършила съм икономика, но ще продължавам ученето с магистратура по екология. В момента се занимавам с инициативи и проекти в Младежки клуб по пешеходен и вело туризъм. Планината ми дава цялата енергия и свобода, от която се нуждая.  И защото мисля, че и аз трябва да й дам нещо в замяна, се записах като доброволец в „Прозрачни планини“. Така давам част от свободното си време и активно помагам за опазването на природата в България. Много ми харесва положителният заряд на хората, които участват в проекта, а заедно със знанията и уменията, които всеки „дарява” за него, се надявам, че ще постигаме целите си и ще достигнем до много хора!

 

 

Стефани

Стефанa

Всестранна личност с интереси и умения в различни области – изобразително изкуство, предпечатна подготовка, уеб дизайн, фотография, обработка на изображения, програмиране, ботаника, орнитология, дресиране на животни (котки, коне) и различни спортове (ски, кънки, тенис, плуване, коне, социални латино танци). Майка на две породени деца (септ. 2009 и февр. 2011). Работя като специалист по обработка на спътникови изображения, ГИС и пространствени анализи. Имам допълнителна практика в областта на уеб дизайна, предпечатна подготовка, преводаческа дейност, агроекологията. Присъедих се към проекта заради любовта ми към природата, удоволствието от контактa със съмишленици и заради стремежа ми да оставя на децата си една по-добра среда за живот.

 

 

Доброволец

Лора

На 39 г. съм от град Лом. В момента живея и работя в София. Работя като хоноруван асистент в ТУ-София. Освен това съм природолюбител и поради тази причина се включвам в различни Екологични проекти. През миналата година участвах в проекта “Мисия Кестен”, която се занимаваше с преброяването, почистването и предпазването на кестените от вредители. През тази зима се грижех персонално, за една катеричка, която се появи на прозореца в квартирата ми. Надявам се със скромното си участие да помогна с каквото мога на „Прозрачни планини“ и на техните цели!

 

 

Димитър

Димитър

Макар и да съм морски еколог по професия, прекарвам много от дните си в българските планини, със ските на крака зимата и раница на гръб лятото. Професионалният ми опит и желанието ми да опозная природата на планините ни и взаимодействията й с нас човеците, ме подтиква да търся решения на проблемите, които виждам в националните ни паркове. Вярвам че с наша помощ – всички ние, които сме гости или жители на планините ни,  националните ни паркове могат да започнат да работят по-добре и да изпълняват основната си мисия – да опазят природата на планините на страната ни, така че нашите деца и внуци също да могат да се срещнат с нея някой ден. Затова и се включвам в дейностите на проекта „Прозрачни планини“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *