5 съвета как да обсъждаме климатичните промени: наръчник за празниците

Negative0-35-35(1)

Сега, когато разговорите за климата в Париж са новина в емисиите в празничните дни, вече не звучи невероятно промяната на климата да бъде предмет на дискусия по време на вечеря, въпреки, че за някои тя си остава деликатна тема. Как можете да дискутирате страстно и същевременно компетентно климатичните промени, като заедно с това запазвате сърдечни семейни отношения?

Ние сме тук, за да ви помогнем да разбиете – нежно – пет обичайни мита за промяната на климата и да ви предложим онлайн ресурси, които помагат да обясним нещата по разбираем начин.

Мит № 1: Науката не е категорична: Климатът се променя постоянно! Навън си е студено, както обикновено.

Мислете си за климата като за личност, а времето днес – неговото настроение. (Дядо ти може да е голям веселяк, но това не значи, че не става кисел, когато любимият му отбор загуби в мача). Ежедневните температури са по-незначителни от общите средни температурни промени и за да бъдат уловени промените на климата (характера) е нужно време, като това се случва не толкова явно, както когато говорим за времето (настроението).

Ето каква е работата: учените измерват атмосферните и други индикатори на околната среда в продължение на много години и съществува огромен обем от доказателства, които илюстрират факта, че глобалните средни температури наистина се покачват заедно с нивата от парниковите газове. Заедно с промяната в климата се появяват и по-екстремни метеорологични условия като силни и непредвидими бури, наводнения и суша.

Източници:

Мит № 2: Както прогнозите за времето грешат, така и предположенията за климата може да са неверни.

Докато наистина няма нищо сигурно, когато става въпрос за прогнози, учените вече са натрупали доста резултати в областта на климатичното моделиране и това как би изглеждал климата, ако продължим както досега. Запомнете: прогнозите за дългосрочните климатични тенденции са малко по-различни от прогнозата за това дали ще вали сняг по време на важния мач.

Факт е, че 2015 г. вече се очертава като най-горещата година в историята  и петте най-горещи години преди нея всички са били след 1998 г. Като цяло, компютърно-генерираните климатични модели продължават да се оказват точни – за нещастие на планетата.

Източници:

Мит № 3: И така, планетата се затопля – това не е ли нещо хубаво?

Възможно е да има и печеливши от глобалното затопляне (освен хората, които не обичат снега) – ще бъде по-лесно отглеждането на някои култури по на север от настоящия им обсег, например.

Но като теглим чертата, ефектите на глобалното затопляне съставляват един списък на ужасите:

И това е само малка част. Дори да предпочиташ по-топлия климат на места като Флорида или Минесота, значителното затопляне в световен мащаб ще се промени живота ти повече, отколкото предполагаш, и то не за добро.

Източници:

Мит № 4: Даже и ако климатът се променя, проблемът не е в западните страни, а в Китай.

Правилно: една държава не може да направи това сама – климатичните промени са глобален проблем, който изисква глобално решение.

И след като казахме това, да отбележим, че Китай сериозно инвестира във възобновяема енергия и насърчава иновациите в източниците на слънчевата енергия  (като в същото време намалява цената на соларната енергия за всички). Нека бъдем честни: Китай има да извърви дълъг път. Но миналогодишното споразумение между САЩ и Китай за ограничаване на въглеродните емисии  е знак, че два от най-големите световни замърсители сериозно са се заели с проблема и че съвместни действия за справяне с промяната на климата са възможни. Като един от най-големите замърсители на глава от населението, САЩ са изправени пред трудна задача.

Източници:

Мит №5: Проблемът е прекалено голям и вече е твърде късно да се вземат мерки.

Вярно е, че климатичните промени са огромен и комплексен проблем, който ще изисква смели действия от всички сектори, но все още не е прекалено късно да бъдат избегнати катастрофалните последици. Междуправителственият панел за климатични промени (IPCC) съобщава, че все още е възможно да се ограничи покачването на глобалната температура до 2 градуса по Целзий (3.6 по Фаренхайт), ако намалим глобалните емисии с 40%-70% до 2050 г.

Част от решението ще бъде да преминем към възобновяеми енергийни източници. Това вече се случва — по-бързо, отколкото някои са очаквали . (Това, също така, ще бъде по-сложно, отколкото много от нас са очаквали, тъй като се създават работни места в областта на новите енергийни технологии и се затварят такива, свързани с остарелите източници на енергия).

Но едно често пренебрегвано решение стои точно пред очите ни – самата природа.  Всъщност, природата осигурява някои от най-икономичните, устойчиви и ефективни решения за справяне с климатичните предизвикателства. Унищожаването на тропичните гори е причина за около 10% от всички глобални емисии. Едно добро начало би било да спрем изсичането на горите.

Източници:

Статията е превод на публикация на Conservation International.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *