DamNation – новият филм на Патагония вече и у нас

Elwha_small

Харесваме филмите на Patagonia по няколко причини. Освен че кадрите им са истинска сетивна радост, те са и от филмите, които провокират, приканват към  активност, дават решения. Затова  и нямаме търпения да видим поредния им природозащитен филм – DamNation, който освен всичко се нарежда и сред най-силните документални заглавия на еко тематика през 2014г.

Този път на фокус на Patagonia са реките или поне това, което е останало от тях след човешката намеса. Темата  за реките и тяхното опазване е и тема, върху която от Прозрачни планини работим  вече повече от година.

Филмът е DamNation и е вълнуващ разказ за драматичната промяна в отношението на една нация (в случая американската) от гордост към инженерното чудо на мащабните язовирни стени, към постепенното осъзнаване, че бъдещето на човека е неразривно свързано с живота и опазването на естествените реки. DamNation показва постиженията във възстановяването на цели екосистеми и хабитатите на речни растителни и животински видове. САЩ се нарежда и сред първите срани в света, които след период на масов строеж на язовири, започват акции за тяхното разрушаване. Един от първите случаи на премахване на язовирна стена е през далечната 1973 г. заради липсата на рибен проход. Само през 2013 г. там са премахнати 51 язовира, за да се възстановят речните екосистеми.

Филмът е отзвук от тазгодишните Дни на предизвикателствата и част от кампания на WWF за опазване на реките цели именно съхраняване и възстановяване на естествените реки в България. Лентата ще бъде представена благодарение и на Горичка.

Прожекцията ще събере на едно  редица приророзащитни организация заедно с планинари, каякари, рибари, които заедно полагат усилия за спиране на  унищожаването на последните естествени реки в България.

Хората и реките или защо посланията на DamNation са важни за всички нас, ще сподели преди началото на филма Димитър Манев, председател на Българско каяк общество. Остана ли живот в българските реки и какво правят рибарите, за да го опазят, ще разкаже Димитър Куманов от риболовен клуб „Балканка“. Любомир Костадинов от WWF ще обърне внимание върху това, което превръща DamNation в различен и специален филм – за разлика от други документални продукции, той показва и решението, положителната развръзка – как животът може да се върне в реката.

Прожекцията на DamNation може да гледата този четвъртък от 20ч. в кино Люмиер. Поради големият интерес втора прожекция ще има и по-късно този месец – на 29 януари пак там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *